Pražské metro má vlastní architektku, bude dohlížet na design a umění

Metro B Náměstí republiky, eskalátory, foto: Zdopravy.cz/Josef PetrákMetro B Náměstí republiky, eskalátory, foto: Zdopravy.cz/Josef Petrák

Pražský dopravní podnik (DPP) završil výběrové řízení na obsazení nově zřízené pozice architekta/ky metra. Vítězkou se stala Anna Švarc, která

Pražský dopravní podnik (DPP) završil výběrové řízení na obsazení nově zřízené pozice architekta/ky metra. Vítězkou se stala Anna Švarc, která působila v pražském Institutu plánování a rozvoje a v minulosti se podílela na vzhledu londýnského metra.

Architektka metra bude mít na starosti umělecká díla v metru, současně bude garantkou architektonických kvalit u nově vznikajících děl. Na starost bude mít nově vznikající stanice na trase D i stávající stanice, které postupně procházejí rekonstrukcí.

„V souvislosti s přípravou stavby metra D a rekonstrukcí stávajících stanic jsme v DPP postrádali odborníka, se kterým bychom mohli konzultovat architektonickou, estetickou a současně funkční stránku formování veřejných prostor metra, a současně osobu, která by DPP zastupovala v porotách výtvarných soutěží a prosazovala naše požadavky,“ zdůvodnil vytvoření nové pozice šéf DPP Petr Witowski. O nový post se ucházelo celkem 15 zájemců.

Do realizace metra D se vedle nové architektky zapojí i nová projektová manažerka. Letos v srpnu do DPP nastoupila na tuto pozici Helena Křížová, která v minulosti pracovala na stejné pozici na stavbě metra v Dubaji.

Nová architektka pražského metra
MgA. Anna Švarc (roz. Přibylová) přichází do DPP z Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR), ve kterém působila od září 2015 do listopadu 2016 před nástupem na rodičovskou dovolenou. Od ledna 2012 do června 2015 působila v Londýně v různých architektonických studiích, např. Eva Jiřičná Architects, Lifschutz Davison Sandilands nebo Studio Egret West. V tomto období připravovala např. design manuál pro celý systém londýnského metra a aplikovala jej na vybrané stanice, návrh územního plánu, studii proveditelnosti a koncepční architektonicko-krajinářskou studii přestavby Prestonských kasáren v Brightonu s 350 bytovými jednotkami, 700 studentskými jednotkami, 1 000 m2 komerčních prostor. Realizovala studie proveditelnosti a koncepční studie pro řadu rezidenčních projektů či domů s komerčními prostory a byty v Londýně či Ipswichi, např. Chest Hospital, Ravenscourt Park, Cornwall Road House, Silvertown Development, ale také detailní design pro klenotnictví Boodles v Londýně nebo pro jeden z nejstarších obchodních domů v Rusku – Au Pont Rouge v Petrohradu.

 

Tagy architektura dpp metro
42 komentářů