Další klenot mezi letišti, nový terminál v Čchang-čchunu navrhnou MAD Architects

Vizualizace nového terminálu na čínském letišti Čchang-čchun z dílny MAD Architects. Zdroj: MAD ArchitectsVizualizace nového terminálu na čínském letišti Čchang-čchun z dílny MAD Architects. Zdroj: MAD Architects

Budova pojme 22 milionů cestujících ročně.

Mezinárodní architektonickou soutěž na návrh nového Terminálu 3 letiště v čínském městě Čchang-čchun vyhrálo domácí studio MAD Architects. Budova pojme 22 milionů cestujících ročně. Terminál se po dokončení stane s rozlouhou 270 000 metrů čtverečních největším dopravním uzlem v provincii Ťi-lin.

Podle architektů je projekt inspirován plovoucím pírkem. Terminál bude složen z tříprstých koridorů přivádějících cestující k 54 odletovým branám. Samozřejmostí bude napojení na vysokorychlostní železnici, metro a silniční infrastrukturu. Na designu haly se podepsala rovněž okolní krajina. Architekti si přáli vytvořit „zahradní letiště“. Její vnitřek tak zahrnuje stromy, vodní prvky a vytváří prostor, který odráží místní klima. Střecha ve tvaru peří přináší přirozené světlo a vytváří světlé a teplé vnitřní prostory a zároveň pečuje o zahradní prostory uvnitř. Střed konstrukce je označen velkým světlíkem, který také pomáhá s orientací cestujících.

Letiště slouží jako regionální hub pro společnost China Southern Airlines. Do provozu bylo uvedeno v roce 2005 jako nástupce staršího letiště Čchang-čchun Ta-fang-šen. Cestující mají k dispozici dva odletové terminály, na které plynule naváže ten nový.

Nový terminál Čchang-čchun. Foto: MAD ArchitectsNový terminál Čchang-čchun. Foto: MAD ArchitectsNový terminál Čchang-čchun. Foto: MAD ArchitectsNový terminál Čchang-čchun. Foto: MAD ArchitectsNový terminál Čchang-čchun. Foto: MAD ArchitectsNový terminál Čchang-čchun. Foto: MAD ArchitectsNový terminál Čchang-čchun. Foto: MAD ArchitectsNový terminál Čchang-čchun. Foto: MAD ArchitectsNový terminál Čchang-čchun. Foto: MAD ArchitectsNový terminál Čchang-čchun. Foto: MAD ArchitectsNový terminál Čchang-čchun. Foto: MAD ArchitectsNový terminál Čchang-čchun. Foto: MAD ArchitectsNový terminál Čchang-čchun. Foto: MAD ArchitectsNový terminál Čchang-čchun. Foto: MAD ArchitectsNový terminál Čchang-čchun. Foto: MAD ArchitectsNový terminál Čchang-čchun. Foto: MAD ArchitectsNový terminál Čchang-čchun. Foto: MAD ArchitectsNový terminál Čchang-čchun. Foto: MAD Architects
Tagy architektura Čchang-čchun Čína MAD Architects
Žádné komentáře