dkv-spojujeme

Praha začíná instalovat nové zastávkové přístřešky, potrvá to dva roky

Přístřešek zastávky Velká Ohrada. Pramen: THMPPřístřešek zastávky Velká Ohrada. Pramen: THMP

Vzhledově budou zastávky vypadat stejně jako prototyp na Palackého náměstí.

Zástupci městské společnosti Technologie hlavního města Prahy (THMP) a pražského magistrátu dnes slavnostně přestřihli pásku na první zastávce, kde byl instalován nový přístřešek. Celkem se má v Praze do března 2023 vyměnit na 690 přístřešků. Jejich nová podoba vzešla ze soutěže. První zastávky s novými přístřešky už mohou cestující využívat v Praze 13 na zastávkách Píškova a Velká Ohrada, na Palackého náměstí stojí už od prosince 2019 testovací prototyp.

Zastávka pražské MHD v novém designu na Palackého náměstí. Pramen: IPR PrahaZastávka pražské MHD v novém designu na Palackého náměstí. Pramen: IPR PrahaZastávka pražské MHD v novém designu na Palackého náměstí. Pramen: IPR PrahaZastávka pražské MHD v novém designu na Palackého náměstí. Pramen: IPR Praha

Pořízení a instalace nových přístřešků na zastávky MHD vyjdou Prahu až na 835 milionů korun s DPH. Dodavatelem je firma Energovod CZ ze skupiny Eltodo.

Na provoz přístřešků MHD měla od roku 1994 do konce letošního června smlouvu francouzská firma JCDecaux, která městu platila a výměnou mohla na vlastním mobiliáři umisťovat reklamu. Minulé vedení města smlouvu označilo za nevýhodnou, což firma odmítla. Současná reprezentace na rozhodnutí té minulé navázala a rozhodla, že mobiliář nahradí vlastním.

„Odmítli jsme návrh na prodloužení této smlouvy o sedm let bez soutěže. Praha si zaslouží mít vlastní přístřešky na zastávkách a další prvky městského nábytku od laviček až po stojany na kola. Cílem je, aby město nebylo v budoucnu vydíratelné ze strany dodavatelů. Dojde i k omezení vizuálního smogu na dalších zařízeních v našich ulicích,“ řekl primátor Zdeněk Hřib.

Pokud to klimatické podmínky umožní, plánuje THMP ještě do konce letošního roku vyměnit zhruba dvě desítky přístřešků. Společně s přístřeškem dodá firma ke každé zastávce i odpadkový koš a zábradlí. Předem vytipované přístřešky pak budou mít navíc reklamní plochu v podobě LED obrazovky s proměnnou intenzitou podsvícení, aby se mohla reklama ve večerních a nočních hodinách utlumit.

„Zároveň bude možné měnit její obsah online, pokud bude například nutné reagovat v případě nepředvídatelných událostí a bezodkladně informovat občany. Moderní médium umožní i větší podíl informací o kultuře, sportu a jiných veřejně prospěšných zájmech,“ doplnil předseda představenstva THMP Tomáš Jílek.

Vzhledově budou zastávky vypadat stejně jako prototyp na Palackého náměstí, konstrukce doznala jen drobných změn. O nové zastávky se zatím provizorně stará THMP, počítá se ale s tím, že je převezme Dopravní podnik hl. m. Prahy.

Tagy MHD Praha praha přístřešky THMP zastávky
42 komentářů