dkv-spojujeme

ŘSD posune pruhy na Pražském okruhu, aby udělalo místo pro autobusy

Buspruhy se v posledních letech v Praze rozšiřují. Loni je město nechalo zřídit na jedenácti místech v celkové délce 4,5 kilometru.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) bude o víkendu šoupat s pruhy na Pražském okruhu, konkrétně v úseku 510 Satalice – Běchovice. Cílem je vytvoření místa pro vyhrazený autobusový pruh, který v místě prosazuje dopravní organizátor ROPID.

Autobusový pruh vznikne v pravém jízdním pásu (směr od Počernic na Běchovice, km 61,330–62,200). Využijí ho autobusy 240 a 250. Staré vyznačení pruhů bude odstraněno vodním paprskem, vytrhány budou i reflexní knoflíky ve vozovce. Následně budou namalovány nové pruhy.

„Přičemž jejich šířka i počet zůstanou zachovány. Toto řešení umožňuje prostorová připravenost úseku na třípruhové uspořádání,“ uvedl mluvčí ŘSD Martin Buček. Součástí prací nicméně není následné dočasné vyznačení samotného vyhrazeného jízdního pruhu pro autobusy. To si v jiné akci zajistí sám ROPID.

Stěhování pruhů se přitom neobejde bez dopravních omezení. „Bude se pracovat za provozu při použití operativních částečných uzavírek dálnice. V jízdním pásu ve směru do centra zůstane vždy průjezdný jeden jízdní pruh,“ doplnil Buček.

Půjde o první buspruh na dálničním okruhu kolem Prahy. ROPID jeho zřízení zdůvodňuje častými kolonami a nutností uvolnit místo pro MHD. Buspruhy se v posledních letech v Praze rozšiřují. Loni je město nechalo zřídit na jedenácti místech, a to v celkové délce 4,5 kilometru, předloni to bylo na 20 silničních úsecích o souhrnné délce téměř osm kilometrů.

Tagy buspruh MHD Praha Pražský okruh ropid ŘSD vyhrazené jízdní pruhy
70 komentářů