Praha převezme Vrchlického sady před hlavním nádražím. Kvůli stavbě tramvajové trati a proměně území

Vrchlického sady, prostor před hlavním nádražím. Pramen: IPR PrahaVrchlického sady, prostor před hlavním nádražím. Pramen: IPR Praha

Oblast přezdívaná také jako Sherwood je dosud pod správou Prahy 1.

Vrchlického sady, známé někdy také pod přezdívkou Sherwood, čeká v příštích letech zásadní proměna. Pražští radní udělali další krok k velkým změnám v oblasti před hlavním nádražím. Projednali odejmutí pozemků ze svěřené správy městské části Praha 1. Hlavní město chce v této oblasti vybudovat novou tramvajovou trať.

O rozhodnutí informovalo hlavní město v tiskové zprávě. Pražští radní jako kompenzaci zároveň odsouhlasili svěření pozemků na Starém Městě, které tvoří Havelské tržiště, do správy Prahy 1. Obě změny by mělo schvalovat na lednovém zasedání zastupitelstvo.

Převod navazuje na loni schválenou změnu územního plánu. „Důvodem je zájem hlavního města na koordinovaném řešení revitalizace tohoto území včetně realizace nové tramvajové trati mezi zastávkami Muzeum a Bolzanova,“ říká radní pro oblast správy majetku Jan Chabr. Součástí odejmutí bude i bronzový památník nazvaný Sbratření, který přejde do správy Galerie hl. m. Prahy. Naopak místní oplocené dětské hřiště nadále zůstane ve svěřené správě městské části.

Tramvajová trať povede z Vinohradské mezi budovami Národního muzea (zde jsou už položené koleje) podél magistrály Wilsonovou směrem ke Státní opeře, kde by vznikla nová zastávka. Trať poté odbočí do ulice Politických vězňů a Washingtonovou ulicí se dostane před halu Hlavního nádraží do Vrchlického sadů. Tam by byla též zastávka. Následně se napojí na současnou trať v ulici Bolzanova. Výstavba trati má proběhnout současně s revitalizací parku. Nové propojení by mělo odlehčit přetíženým spojením v centru. Dnešní celoměstský tramvajový systém je podle města příliš závislý na úseku mezi Lazarskou a Jindřišskou.

Vedení tramvajové trati Vrchlického sady. Pramen: IPR

Vedení tramvajové trati skrze Vrchlického sady. Pramen: IPR

Vrchlického sady dlouhodobě trpí špatnou pověstí, kvůli které si vysloužily přezdívku Sherwood. Ačkoliv divočina 90. let je již dávno pryč, stále nejde o místo lákající k rekreaci.

Tagy praha Praha hlavní nádraží Vrchlického sady
149 komentářů