DPP napojí kusé koleje v Opletalově ulici, bude tam zastávka náhradní tramvajové dopravy

Na jaře 2021 DPP zbudoval odbočku do Opletalovy ulice. Pramen: ROPIDNa jaře 2021 DPP zbudoval odbočku do Opletalovy ulice. Pramen: ROPID

V Opletalově ulici vznikne zastávka, která bude sloužit náhradní dopravě mezi Hlavním nádražím, Vltavskou a Nádražím Holešovice.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP), který aktuálně rekonstruuje tramvajovou trať kolem právnické fakulty, se po dokončení těchto prací 17. listopadu pustí do ještě jedné letošní tramvajové stavby. Ta zajistí návrat tramvají do Opletalovy ulice u Hlavního nádraží.

DPP zrekonstruuje torzo zdejší tratě a propojí jej s tratí v Bolzanově ulici směrem na Senovážné náměstí. První krok k tomuto propojení udělal dopravce už v květnu, kdy v rámci rekonstrukce trati na Žižkov zbudoval i odbočku z Bolzanovy do Opletalovy. Proto se další práce obejdou bez výluky.

Obnovená kusá trať v Opletalově ulici bude zárodkem chystané tramvajové spojky skrze Vrchlického sady kolem Hlavního nádraží do Vinohradské ulice. Ta by měla vzniknout v roce 2024. Kusé koleje ale najdou využití už mnohem dříve, nejspíš hned začátkem příštího roku. „Napojením kolejí v Opletalově ulici budeme moci využívat tento kus tratě pro náhradní tramvajovou dopravu, kterou v této oblasti plánujeme během výměny stropní desky ve stanici Florenc,“ uvedl technický ředitel DPP pro povrchovou dopravu Jan Šurovský. V Opletalově vznikne provizorní panelová zastávka.

Stanice metra Florenc se příští rok na déle než čtyři roky promění ve staveniště. DPP zde bude za 1,3 miliardy rekonstruovat stropní desky a provádět další úpravy podchodu a vestibulu stanice. Provoz metra bude zachován, pouze při odstraňování starých či uložení nových nosníků bude na nezbytně nutnou dobu o některých víkendech přerušen. Právě na tyto dny bude DPP zavádět náhradní tramvajovou dopravu mezi Hlavním nádražím, Vltavskou a Nádražím Holešovice, která využije trať a zastávku v Opletalově ulici.

Vedení tramvajové trati Vrchlického sady. Pramen: IPR

Vedení tramvajové trati skrze Vrchlického sady. Pramen: IPR

Tagy dpp Opletalova praha
75 komentářů