dkv-spojujeme

Praha otevřela Smetanovo nábřeží pro auta, ale jen rezidentům a zásobování

Provoz na Smetanově nábřeží. Foto: Jan SůraProvoz na Smetanově nábřeží. Foto: Jan Sůra

Obyvatelé části Praha 1 mají od včerejšího večera možnost projet uzavřeným Smetanovým nábřežím a Křižovnickou ulicí. Vjezd je umožněn i

Obyvatelé části Praha 1 mají od včerejšího večera možnost projet uzavřeným Smetanovým nábřežím a Křižovnickou ulicí. Vjezd je umožněn i zásobování. Až do neděle 17. listopadu zůstává naopak uzavřená pro auta velká část Malé Strany, poté omezení pro všechny řidiče skončí i na pravém břehu Vltavy. Praha se ale nevzdává plánů výrazně v těchto oblastech omezit automobilovou dopravu.

Omezení nastalo nejprve kvůli opravám komunikací, Praha se ale nakonec rozhodla ho prodloužit až do konce tohoto víkendu. Krok vzbudil rozporuplné reakce, kritizují ho zejména ti, kteří v oblasti bydlí.

Zmírnění uzavírky oznámila Praha 1 na svém webu. „Z procesních důvodů bohužel nebylo možné průjezd rezidentů umožnit dříve, i když to byl náš požadavek. Vnímáme také problematický průjezd ulicí Národní a o řešení jednáme s magistrátem. V neděli bude kvůli oslavám 17. listopadu Národní ulice uzavřena úplně. Prosíme, abyste s tím počítali při plánování svých cest autem,“ komentuje dopravní situaci v centru radní pro dopravu David Skála (Praha Sobě).

Praha využila uzavírku ke sběhu datu o dopadu uzavření provozu aut na obou březích Vltavy na celkovou dopravní situaci v Praze. Denně například tramvajemi těmito oblastmi projede 90 tisíc lidí, zatímco autem zhruba 40 tisíc lidí. Tramvaje navíc kvůli zácpám nabíraly zpoždění.

Při omezení tranzitní dopravy tudy rychleji projíždějí nejen tramvaje, ale i vozidla záchranné služby, a zvýšila se přesnost také navazujících spojení, například autobusových linek. Opatření mělo pozitivní vliv na kvalitu ovzduší v centru, které je 2. nejhorší v celé republice a má dlouhodobý vliv na nemocnost obyvatel,“ vypočítává Praha 1 na svém webu. Ta podporuje plán magistrátu trvale uzavřít Smetanovo nábřeží a Malou Stranu pro tranzitní dopravu, pokud bude zachován hladký průjezd pro rezidenty a dopravní obsluhu v daných oblastech.

Tagy omezení automobilové dopravy omezení individuální dopravy praha Praha 1
50 komentářů