Netradiční návrh z Berlína. Dejte lidem 1100 eur ročně, když se vzdají svého auta

Jízdní kola v Berlíně. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czJízdní kola v Berlíně. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Podle organizace je auto a jeho provoz stále příliš levné.

Vlivná německá organizace Changing Cities, která bojuje za udržitelnější způsoby dopravy po městech, přišla s netradičním návrhem, jak dostat lidi z aut. Navrhuje výplatu bonusu 1100 eur ročně každému obyvateli města, který nevlastní auto.

Návrh zveřejnila organizace na svých stránkách. Návrhu se nedávno věnoval důkladně také Die Zeit. Podle svých propočtů by tak z ulic Berlína zmizelo 60 tisíc aut a město by naopak ušetřilo.

Organizace navrhla bonus o 200 euro vyšší, než kolik stojí roční neomezené cestování veřejnou dopravou v Berlíně. Argumentuje tím, že v Berlíně je 1,2 milionu vozidel. Jen zhruba polovinu z nich lidé využívají pravidelně každý den. Má tak jít o prémii, která by přesvědčila lidi, aby se auta zcela vzdali a využívali veřejnou dopravou.

Changing Cities upozorňují, že jízda autem je stále v Německu velmi levná. Argumentují i tím, že zatímco průměrná cena jízdného od roku 2000 v Německu stoupla o 79 %. Náklady na provoz auta včetně pořízení a servisu jen o 36 %.

Organizace s návrhem přišla v době, kdy se debata o dalším omezením automobilové dopravy stala jedním z velkých témat před německými volbami. „Jisté je, že řízení automobilu musí být méně atraktivní ve srovnání s chůzí, jízdou na kole a místní a dálkovou hromadnou dopravou. Pro všechny skupiny lidí,“ píší v návrhu.

K podobnému kroku přistoupily už i jiné země formou univerzálního „šrotovného“. Ve Francii či Finsku si při odevzdání starého auta mohou jeho majitelé vybrat, zda chtějí bonus na nový elektromobil nebo například dotaci na nákup elektrokola či roční jízdenky na veřejnou dopravu.

Tagy Berlín Changing Cities omezení automobilové dopravy podpora udržitelné dopravy
224 komentářů