Praha na léto uzavře jednu z nejdůležitějších tepen. Zkomplikuje se vjezd do oblíbeného centra

Průmyslová ulice u Štěrbohol. Foto: Packa / Wikimedia CommonsPrůmyslová ulice u Štěrbohol. Foto: Packa / Wikimedia Commons

Průmyslová ulice patří k nejvytíženějším v metropoli, denně jí projíždí 53 tisíc aut. Supluje nedokončenou část městského okruhu.

Technická správa komunikací (TSK) se rozhodla na téměř celé léto uzavřít kvůli opravě velkou část Průmyslové ulice ve východní části Prahy. Rekonstrukce zkomplikuje dopravu do oblíbeného nákupního centra Fashion Aréna a také do malešické spalovny komunálního odpadu.

Průmyslovou projede ve všední den 53 tisíc aut, patří tak mezi nejvytíženější pražské komunikace. Kromě místní dopravy ji totiž využívají i tranzitující řidiči, pro které supluje dosud neexistující východní část městského okruhu. Zároveň částečně nahrazuje i palčivě chybějící úsek 511 Pražského okruhu.

Uzavírka Průmyslové ulice v Praze.

Uzavírka Průmyslové ulice v Praze.

Hlavní práce jsou podle TSK plánovány na letní prázdniny, kdy je intenzita dopravy nižší. “Ale i v době přípravných prací a při samotné uzavírce musejí řidiči počítat s omezením, které způsobí značné komplikace ve východní části Prahy a zdržení zejména v dopravních špičkách,” varuje mluvčí TSK Barbora Lišková.

Podle městského portálu Opravujeme.to by řidiči měli počítat i se zdržením více než 30 minut. Po celou dobu rekonstrukce bude navíc uzavřena čerpací stanice Shell, mimo provoz bude zastávka Spalovna Malešice.

200 popelářských aut, tisíce nakupujících

Vjezd a výjezd do spalovny a do sousedního obchodního centra Fashion Aréna bude prostřednictvím přejezdů zachovaný, přesto bude snížení kapacity klíčové dopravní spojnice pravděpodobně znamenat komplikace.

Do areálu spalovny přijede denně v průměru 200 popelářských aut. Do outletového centra pak jezdí ročně nakupovat tři miliony zákazníků, naprostá většina z nich osobními auty. Je oblíbené také mezi zahraničními turisty, které sem centrum dopravuje přímo z hotelů prostřednictvím autobusů.

Přípravné práce proběhnou už od 17. do 23. června. Půjde o budování provizorních zastávek MHD a přejezdových pásů pro zajištění dopravní obslužnosti zmíněného obchodního centra a spalovny.

První prázdninový den pak začne samotná rekonstrukce 700 metrů dlouhého úseku na polovině Průmyslové vedoucí od křížení se Zamenhofovou ulicí po křížení s Teplárenskou ulicí. Provoz bude veden v režimu 1+1 jízdní pruh pro každý směr.

Během oprav se vymění kompletně podkladové vrstvy vozovky, značení a vzniknou nové zálivy pro autobusy MHD. Stavební práce budou probíhat až do 3. září, na starosti je bude mít společnost Eurovia.

Tagy Městský okruh oprava praha rekonstrukce Technická správa komunikací hl. m. Prahy uzavírka
71 komentářů