Anatomie jedné opravy. Rekonstrukce důležité ulice v Liberci nabrala zpoždění, radnice se pokouší hodit vinu na ŘSD

Stav Jablonecké ulice v Liberci 10. prosince 2021. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czStav Jablonecké ulice v Liberci 10. prosince 2021. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Městský architekt začal po zahájení stavby řešit, že chce na chodníku jiné kostky.

Už měsíc měli jezdit v Liberci řidiči po části Jablonecké ulice mezi křižovatkami Klášterní a Na Bídě. Oprava povrchu jedné z nejvytíženějších ulic v širším centru města měla trvat původně šest týdnů, nakonec bude hotovo až tento týden. Pokud nezačne mrznout a sněžit.

Případ opravy pár stovek metrů městské ulice ukazuje, jak jeden požadavek navíc může harmonogram dostat do stavu, kdy už všichni doufají v oblevu a možnost dokončení stavby ještě letos. Kdo za zpoždění může? Investorem akce je Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), zhotovitelem Eurovia. Těsně po zahájení stavby se spoluinvestorem stalo také Statutární město Liberec. To se teď s ŘSD přetahuje, kdo za zpoždění může.

Podle ředitele Správy Liberec ŘSD Jana Wohlmutha došlo k prodloužení termínu kvůli požadavku města, aby se chodníky vydláždily nikoliv zámkovou, ale čedičovou dlažbou. Požadavek přišel až ve chvíli, když už oprava začala. „Kdyby si město nevymyslelo chodníky, mohlo být dávno hotovo. Úprava chodníků musí probíhat v úplné uzávěře a bez položení obrusné vrstvy komunikace vzhledem k bezpečnosti pracovníků, chodců a také z důvodu pohybu techniky a manipulace s materiálem, která by nový asfaltový povrch poškodila,“ vysvětlil Wohlmuth.

Mluvčí Liberce Tomáš Tesař potvrdil, že město požádalo o změnu materiálu při opravě chodníku. „Jedná se o zónu intenzivní péče, respektive území, kde město z hlediska rozvoje preferuje původní a kvalitnější stavební materiály, které mají výrazně delší trvanlivost,“ vysvětlil Tesař. Město řeší kvalitu materiálů na chodnících v době, kdy velká část ulic v Liberci ani chodníky nemá.

ŘSD o opravě informovalo město na počátku roku

Zásadní spor mezi oběma organizacemi je ale v tom, kdy se město dozvědělo o opravě. Primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) si na facebooku při otevření křižovatky Rádelský Mlýn postěžoval, že stále Jablonecká není hotová. „Město požádalo o změny velmi flexibilně v řádu několika dnů od okamžiku, kdy se příslušný odbor a vedení města dozvěděli, že se zmíněná rekonstrukce v této lokalitě zahajuje,“ uvedl Zámečník.

ŘSD zaslalo redakci Zdopravy.cz přehled, jak se celá akce připravovalo. Už v říjnu loňského roku došlo k vypracování nové diagnostiky úseku podle požadavku města pro převzetí komunikace. V únoru a březnu odeslalo ŘSD na magistrát informaci o předpokládané uzavírce. Město v říjnu vydalo pro opravu dopravně-inženýrské opatření. Teprve poté začalo město řešit chodníky. Kdyby si podle podle Jana Wohlmutha nevymyslelo město akci s chodníky, byla by Jablonecká už 20. listopadu otevřena.

Liberec zažil na podzim velké komplikace kvůli souběhu několika uzavírek. „Za pár dnů bude hotovo a pak si na to ani nevzpomeneme. Alespoň do okamžiku, než budeme muset provést další rekonstrukce na jiných úsecích silnic, po kterých denně jezdí tisíce aut,“ komentoval tehdy situaci náměstek primátora Jiří Šolc.

Tagy I/14 Jablonecká koordinace stavebních prací liberec Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
40 komentářů