Ostuda Berlinerů pokračuje. Stovky cestujících opět zůstaly v Děčíně, DB nepřevzaly vlak

Vlak EC Berliner. Foto České dráhyVlak EC Berliner. Foto České dráhy

Dohoda o odstavení souprav až v Drážďanech neplatí, DB nechala vlak už v Děčíně.

Jeden z nejprestižnějších výkonů Českých drah v dálkové dopravě zažívá dnes znovu kolaps. Deutsche Bahn opět nepřevzala jednu ze souprav Českých drah v Děčíně kvůli technickým závadám. Nenaplnily se tak sliby ČD o lepší kontrole technického stavu vlaků ani dohoda o odstavení souprav se závadami až v Drážďanech.

Problém nastal u ranního vlaku EC176 Berliner z Prahy do Hamburku. Podle dostupných informací byly některé vozy příliš nakloněné. Ve vlaku jelo zhruba tři sta lidí. Vagony čeká inspekce v depu Českých drah. Cestující se museli buď vejít do osobního vlaku směr Bad Schandau, nebo počkat na další soupravu o dvě hodiny později. O závadě informovaly České dráhy na stránkách ČD Mimořádnosti, výpadek je patrný i v rezervačním systému Deutsche Bahn.

Jde již o čtvrtý případ odstavení soupravy během tří týdnů, druhý během jednoho týdne. České dráhy v týdnu uvedly, že za nedostatkem vhodných vozů jsou zpoždění slovenské firmy ŽOS Vrútky při revizních opravách. „Přijali jsme i vnitřní opatření, zostřené prohlídky vozů, redislokaci vozů, abychom mohli vyřazené vozy v opravě nahradit jinými,“ řekl na počátku týdne mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Situaci však zároveň komplikují zpoždění u revizí vozů v ŽOS Vrútky, kde je odstaveno větší množství osobních vozů výše uvedeného typu. Uvedené revize mají trvat 45 dní, ale prodlužují se na více než dvojnásobek času, dokonce i na více než 100 dní. Přitom tyto vozy už mají znovu jezdit a má probíhat přístavba dalších vozů k revizím,“ dodal Šťáhlavský.

Téma odřeknutých vlaků do Německa se dostalo v týdnu i na tiskovou konferenci ministra dopravy Martina Kupky při návštěvě premiéra Petra Fialy v budově ministerstva. Podle ministra bylo s německou stranou dohodnuto, že v případě problému dojde k odstavení soupravy až v Drážďanech namísto Děčína. K tomu ale zjevně dnes nedošlo.

Tagy Berliner České dráhy Deutsche Bahn
301 komentářů