Práce v letadle jen s očkováním. První evropský dopravce zavádí povinnost vakcinace

Airbus A340-300 v barvách Swiss startuje z Curychu. Foto: BriYYZ / Flickr.comAirbus A340-300 v barvách Swiss startuje z Curychu. Foto: BriYYZ / Flickr.com

Podle dopravce je organizačně příliš složité rozdělovat posádky na očkované a neočkované a plánovat jim směny podle toho, kam mohou a kam ne.

Letecká společnost Swiss International Lines je první velkou evropskou aerolinkou, která nechá létat pouze personál s očkováním proti Covid-19.

Švýcarské aerolinky oznámily nové opatření, které začne platit od 15. listopadu, v tiskové zprávě. Týká se kompletního letového personálu, tedy pilotů a palubních průvodčí. Dopravce vysvětluje toto opatření jako provozní a současně i jako povinnost péče o zaměstnance.

Jde o reakci i na další vlny omezení a lockdownů, které jednotlivé země po světě různě vyhlašují. Naposledy se tak stalo aerolinkám v Hongkongu, který i po letovém personálu z řady zemí vyžaduje nově potvrzení o očkování. Firma vysvětluje složitost plánování směn při rozdělení posádek na očkované a neočkované. „Za této situace bychom nemohli dál udržovat tak silnou a spolehlivou síť linek,“ uvedla firma v prohlášení.

Povinnost létat jen s očkováním zavedly už někteří američtí dopravci, v Evropě se dosud žádný z větších dopravců k tomuto kroku neodhodlal. Řada dopravců už dříve uvedla, že plánuje na palubu pouštět jen očkované cestující, zatím tak ale nikdo neučinil.

Tagy očkování Covid-19 Swiss
50 komentářů