Práce na proměně nádraží ve Vsetíně pokročily, letos dojde na stavbu terminálu

Železniční stanice Vsetín. Foto: Správa železnicŽelezniční stanice Vsetín. Foto: Správa železnic

V polovině března se rozběhnou práce na podchodu, který bude následně plně nahrazovat i přechod ve Štěpánské ulici.

Správa železnic (SŽ) představila posun v říjnu 2021 zahájené modernizaci železniční stanice Vsetín. Zatímco loňský rok byl především ve znamení rekonstrukce kolejí směrem na Velké Karlovice, letos dojde k modernizaci kolejiště, výstavbě terminálu a podchodu přímo ve stanici. Zakázku získalo sdružení firem OHL ŽS, Strabag Rail a AŽD Praha s cenou 2,8 miliardy korun.

Během posledních dvou měsíců vyrostla v sousedství výpravní budovy hrubá stavba nového dopravního terminálu pro železniční a autobusovou dopravu. Budoucí dvoupodlažní prosklená stavba nabídne cestujícím odpovídající komfort.

Hotovo by mělo být do konce letošního roku, souběžně budeme stavět podchod z terminálu, který vyústí za kolejištěm v místní části Na Lapači. V srpnu zahájíme také odstranění stávající budovy nádraží, abychom do konce roku zvládli všechny nutné související stavební práce,“ přibližuje za Správu železnic ředitel Stavební správy východ Miroslav Bocák. Po dobu pěti měsíců, tedy do konce roku, budou na parkovišti v těsné blízkosti stávající výpravní budovy provizorní prostory pro odbavení cestujících s potřebným zázemím.

V polovině února se stavba posunula také přímo do kolejiště stanice. „Dokončení kolejiště ladíme s dostavbou terminálu a nového podchodu. Po dobu rekonstrukce zajistíme cestujícím provizorní nástupiště a bezpečný přístup k nim. Předpokládáme, že od konce prosince budou moci nový terminál, podchod i všechna nová nástupiště začít využívat,“ doplňuje Bocák. Rekonstrukce neovlivní významněji vlakovou dopravu. Omezení bude spočívat ve sníženém počtu kolejí, ke kterým se budou přistavovat vlaky.

Letos v lednu se také zrušil přejezd v ulici U Křivačkárny. V polovině března se tu rozběhnou práce na podchodu, který bude následně plně nahrazovat i přechod ve Štěpánské ulici. Mezi těmito ulicemi se proto staví také nová silnice s mostem přes potok Rokytenku, která bude sloužit jak autům, tak chodcům. Kompletní dokončení se předpokládá v červnu příštího roku, kdy se následně zruší přechod ve Štěpánské ulici.

Rekonstrukce stanice Vsetín. Foto: Správa železnicRekonstrukce stanice Vsetín. Foto: Správa železnicRekonstrukce stanice Vsetín. Foto: Správa železnicRekonstrukce stanice Vsetín. Foto: Správa železnicŽelezniční stanice Vsetín. Foto: Správa železnicRekonstrukce stanice Vsetín. Foto: Správa železnic
Tagy nádraží Vsetín Správa železnic Vsetín
28 komentářů