Povolení krást cizí letadla. Putin podepsal zákon, který má usnadnit život ruským aerolinkám

A350-900 pro Aeroflot. Foto: AirbusA350-900 pro Aeroflot. Foto: Airbus

Ruští dopravci si na sebe mohou přepsat i téměř nová letadla.

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal zákon, podle kterého si mohou ruští dopravci přepsat letadla i bez souhlasu jejich majitelů do ruského registru letadel jako vlastní majetek. O podpisu „zákona o opatřeních na podporu civilního letectví“ informovala ruská agentura TASS, zákon je již zveřejněn.

Nový zákon přichází v době, kdy neruské leasingové společnosti končí smlouvy s ruskými dopravci. Nedaří se jim ale dostat k letadlům, která jsou odstavena v Rusku. Již minulý týden začali ruští dopravci přepisovat letadla z bermudského do ruského registru. Stovky letadel ale podle mezinárodní legislativy nemohou létat. Bermudský úřad civilního letectví je zbavil osvědčení o letové způsobilosti. Ruští dopravci rozhodnutí ignorují a dál s nimi létají.

Změna zákona umožňuje si letadla ze zahraničí nadále ponechat jako vlastní majetek, v podstatě tak jde o jejich ukradení. Podle ruských médií jde však o speciální operaci, která má ochránit místní dopravce.  „Zákon je zaměřen na zachování flotily zahraničních letadel pro provozovatele Ruské federace s cílem zajistit nepřetržité fungování činností v oblasti civilního letectví,“ uvedla agentura TASS. V řadě případů tak mohou odcizit ruští dopravci zcela nová letadla, například Aeroflot převzal poslední A350 od Airbusu v den zahájení útoku Ruska na Ukrajinu.

Není ale jasné, jak budou ruští dopravci letadla udržovat: všichni tři největší výrobci letadel (Boeing, Airbus, Embraer) oznámili, že pozastavili dodávky náhradních dílů. Rusové mohou využívat pro své lety i stroje vlastní výroby pověstné svoji vysokou bezpečností a spolehlivostí.

Leasingové společnosti mají v Rusku několik stovek letadel. Například pod bermudskou registrací létá zhruba 900 letadel, z toho 745 provozují ruští dopravci. Většina z nich přestala létat do zahraničí.

Tagy krádež letadel Rusko Vladimír Putin
117 komentářů