Letadla ruských aerolinek registrovaná na Bermudách nesmí do vzduchu, rozhodl úřad. Létají dál

A321neo společnosti Ural Airlines. Foto: Ural AirlinesA321neo společnosti Ural Airlines. Foto: Ural Airlines

Bermudský úřad zrušil osvědčení na základě obav o bezpečnost letadel po stopce dodávek náhradních dílů.

Bermudský úřad civilního letectví (Bermuda Civil Aviation Authority -BCAA) zasáhl do sporů o další budoucnost letadel ruských dopravců pronajatých od leasingových společností. Podle rozhodnutí nesmí žádné letadlo těchto ruských aerolinek z bermudského registru do vzduchu.

Úřad na svých stránkách oznámil, že dočasně zrušil osvědčení o letové způsobilosti pro všechna letadla, která mají bermudskou registraci. Ruští dopravci využívají ji využívají na základě dohody mezi Ruskem a Bermudami. Jde o všechna letadla, která mají registraci VP-B** a VQ-B**. Důvodem těchto registrací jsou daňové důvody i požadavky leasingových firem, které více důvěřují vymahatelnosti práva na Bermudách než v Rusku.

Rozhodnutí o dočasném zrušení osvědčení přichází v době, kdy už ruské aerolinky začaly narychlo přepisovat letadla bez souhlasu jejich majitelů do ruského registru. Bermudský úřad vysvětluje zrušení osvědčení letadel obavami o bezpečnost provozu poté, co se ruští dopravci nemohou dostat k náhradním dílům.

Pod bermudskou registrací létá zhruba 900 letadel, z toho 745 provozují ruští dopravci. Většina z nich přestala létat do zahraničí, letadla s bermudskou registrací ale používá stále pro vnitrostátní lety.

Ruští dopravci si z nařízení nic nedělají a s letadly létají dál.

Tagy Bermuda Civil Aviation Authority Bermudy osvědčení o letové způsobilosti sankce vůči Rusku
37 komentářů