Potvrzeno: Deutsche Bahn opouští dálkové linky, konec postihne Student Agency

Nový autobus Scania Irizar i8 v barvách DB IC BUS. Foto: Jan SůraNový autobus Scania Irizar i8 v barvách DB IC BUS. Foto: Jan Sůra

Odchodem německého dopravce z autobusové dopravy končí v Česku dvě linky: do Mannheimu a Lipska.

Společnost Deutsche Bahn (DB) ukončí od ledna provoz autobusových linek pod značkou DB IC Bus. DB to potvrdila oficiálně na dotaz deníku Zdopravy.cz. Konec je komplikací pro českou společnost Student Agency, která provoz většiny linek zajišťovala.

O možném konci linek jsme informovali včera, mluvčí DB již zprávu o zrušení autobusové divize oficiálně potvrdila. „Deutsche Bahn ukončí zbývající spojení IC Bus mezi Německem a okolními zeměmi letos v prosinci,“ potvrdila mluvčí. Dopravce konec vysvětluje i tím, že se zavázal německé vládě zaměřit se na ekologičtější železniční dopravu.

Pod značkou IC Bus provozují Deutsche Bahn autobusovou dopravu už od roku 2009. Firma se z autobusů ale postupně stahovala: ještě před čtyřmi lety nabízela 18 dálkových linek. Aktuálně provozuje linky z Prahy do Lipska a z Prahy do Mannheimu přes Norimberk a Heidelberg. Firma výrazně ustoupila na trasách FlixBusu.

Konec značky DB IC Bus znamená také výpadek pro českou skupinu Student Agency, která pro DB jezdí od roku 2011. Tuzemská společnost provozuje autobusy v nátěru DB. Jízdní řád, marketing či prodej jízdenek jde za německým dopravcem, Student Agency zajišťuje autobus a řidiče. Loni Student Agency zařadil pro provoz na těchto linkách nové autobusy Scania Irizar i8.

„Jejich ukončení nás samozřejmě mrzí, ale je to rozhodnutí německého partnera, které se týká všech autobusových spojů i v dalších zemích, na jehož objednávku a v jeho barvách Student Agency tyto spoje provozovala,“ řekl mluvčí skupiny Student Agency Aleš Ondrůj.

Firma podle něj bude pro autobusy z těchto linek hledat jiné využití. „Jsou to nová vozidla, která mají špičkové vybavení – například plnou možnost přepravy osob na invalidním vozíčku – včetně plošiny pro nástup těchto cestujících. Budeme plánovat jejich další využití v rámci našeho provozu,“ dodal Ondrůj.

Tagy DB IC BUS Deutsche Bahn student agency Top
38 komentářů