Polské uzavření hranic omezí i české vnitrostátní spojení na peážní trati. Vlaky Liberec – Varnsdorf nakonec pojedou

Siemens Desiro společnosti Länderbahn v Žitavě. Foto: Jan SůraSiemens Desiro společnosti Länderbahn v Žitavě. Foto: Jan Sůra

(aktualizováno 20:54 o nové informace) Od dnešních 19 hodin  je zastaven provoz na trati mezi Jeseníkem a Krnovem přes polské

(aktualizováno 20:54 o nové informace) Od dnešních 19 hodin  je zastaven provoz na trati mezi Jeseníkem a Krnovem přes polské město Głuchołazy. Důvodem je rozhodnutí polské vlády o uzavření hranic, které začne platit v půlnoci ze soboty na neděli.  Na rozdíl od odpolední zprávy vydané Libereckým krajem ale nakonec budou dál jezdit vlaky mezi Libercem a Varnsdorfem po peážní trati přes Polsko.

„Podařilo se nakonec dojednat, že vlaky mohou jezdit dál,“ uvedl šéf českého zastoupení Die Länderbahn Michal Barták. Vlaky zůstanou v režimu zavedeném na trati dnes: jezdí přes Polsko a Německo bez zastávky, aby lidé nemohli nastoupit a vystoupit.

https://www.facebook.com/vlaky.trilex/posts/2734075219973437

Uzavírají se také všechna silniční propojení v kraji do Polska, kromě hraničního přechodu Harrachov–Jakuszyce. To výrazně zkomplikuje život firmám v liberecké průmyslové zóně, kam z Polska dojíždí velká část zaměstnanců. Naopak se otevře pro dojíždějící v česko-německém pohraničí přechod Petrovice – Lückendorf.

https://www.facebook.com/vzitave/videos/875093702913253

Zastavily se naopak vlaky mezi Jeseníkem a Krnovem. „Zachováme provoz na našem území, přes Polsko jezdit nebudeme,“ potvrdil mluvčí Českých drah Radek Joklík. Polská strana už tento týden na trati zavedla zákaz výstupu a nástupu z českých vlaků na polském území.

Spěšné vlaky jsou nahrazeny autobusy v úseku Jindřichov ve Slezsku – Mikulovice – Jeseník a opačně.

Spoje v Polsku zastaví kvůli zákazu i GW Train Regio.

 

Tagy Die Länderbahn Liberecký kraj peážní trať Trať 089 Liberec - Rybniště Trať 292 Šumperk - Krnov
21 komentářů