Opatření proti pandemii omezí provoz pohraničních vlaků na severu Čech

Siemens Desiro společnosti Die Länderbahn v Hrádku nad Nisou. Foto: Jan SůraSiemens Desiro společnosti Die Länderbahn v Hrádku nad Nisou. Foto: Jan Sůra

Ústecký a Liberecký kraj musí od zítřejšího dne změnit jízdní řády na vybraných tratích kvůli zákazu přeshraničních jízd vlaků. Omezení

Ústecký a Liberecký kraj musí od zítřejšího dne změnit jízdní řády na vybraných tratích kvůli zákazu přeshraničních jízd vlaků. Omezení se týká tratí z Liberce do Rybniště přes Polsko a Německo a spojů mezi Rumburkem a Děčínem přes Bad Schandau. Dočasně končí i autobusové přeshraniční linky do Německa.

V případě trati Liberec – Rybniště došlo nakonec k dohodě, že vlaky budou dál jezdit přes Polsko (kde není zastávka) a Německo. V Německu ale nebude umožněn nástup a výstup cestujících. Ve hře bylo více variant včetně přerušení přeshraničního provozu. Takto se změna dotkne jen cestujících mezi Varnsdorfem a Rybništěm, kde budou místo vlaků jezdit autobusy. Zůstane ale přímé vlakové spojení Liberec – Varnsdorf.

Podle Michala Bartáka z Die Länderbahn dojde jen ke zrušení vlaku 20845 (večerní rychlík z Drážďan), ostatní vlaky na českém území pojedou. Na straně trati v Ústeckém kraji dojde o víkendech k mírným časovým posunům. Dočasný jízdní řád je na stránkách IDOLu.

V případě Ústeckého kraje se omezení týká linky U28 Děčín Bad Schandau – Dolní Poustevna – Rumburk a zpět. Ještě dnes na trase pojedou vlaky bez omezení. Od zítřka už nepojedou přes Německo. Znamená to, že vlaky pojedou jen mezi Dolní Poustevnou a Rumburkem, část vlaků kvůli obratům bude opožděna a vedena náhradní soupravou. V úseku Děčín – Dolní Žleb pojede náhradní doprava v podobě mikrobusu po cyklostezce.

Ústecký kraj ruší také všechny přeshraniční autobusové linky, budou končit na českém území. Kompletní změny v kraji jsou popsané na stránkách Dopravy Ústeckého kraje.

Omezení přeshraničních autobusů se týká i Královéhradeckého kraje. Od zítřka skončí u hranic autobusy na lince z Náchoda a Hronova do polské Kudowy Zdrój.

Tagy České dráhy Die Länderbahn Královéhradecký kraj Liberecký kraj Trať 089 Liberec - Rybniště Ústecký kraj
18 komentářů