Pololetní čísla: Slevy přilákaly miliony cestujících, hlavně do autobusů

Autobus ICOM, ilustrační foto. Autor: ICOM TransportAutobus ICOM, ilustrační foto. Autor: ICOM Transport

Veřejná doprava má za sebou nebývale úspěšné pololetí. Ve vlacích i autobusech meziročně přibyli cestující, především o autobusové dopravě v

Veřejná doprava má za sebou nebývale úspěšné pololetí. Ve vlacích i autobusech meziročně přibyli cestující, především o autobusové dopravě v závazku se přitom dá říci, že se zvedá z hlubokého útlumu minulých let. Důvodem jsou zřejmě tříčtvrtinové státní slevy pro mládež a seniory zavedené loni v září. Statistiky za první pololetí zveřejnilo ministerstvo dopravy.

Vlaků od ledna do června využilo rekordních 97,2 milionu cestujících, což je o tři procenta meziročně více. Podobně ovšem rostla vlaková doprava i loni bez vlivu slev. Podle Českých drah cestující přibývají především v dálkové a příměstské dopravě, naopak o regionální vlaky na venkově cestující jeví stále menší zájem.

O to výraznější skok prodělala v pololetí autobusová doprava, jejíž čísla v posledních letech klesala. Celkem jejích služeb za pololetí využilo 184 milionů lidí, meziročně o osm procent více. Tahounem růstu pak je linková doprava ve veřejném závaku, kde počet cestujících vzrostl o 11 procent na 150,5 milionu. Naopak komerční vnitrostátní linky podle údajů MD o pasažéry přišly, když přepravily 10,85 milionu cestujících a ztratily tak skoro milion pasažérů (osm procent).

Počet cestujících v prvním pololetí (v mil.)

2019 2018
Vlaky 97,3 94,3
Autobusy 184 170,5
z toho linky v závazku 150,5 135,9
z toho komerční vnitrostátní linky 10,9 11,8

Pramen: MDČR

Tagy cestující státem nařízené slevy od 1. září statistika statistiky 1. pololetí Top
31 komentářů