Pokuty za cestování bez jízdenky mohou stoupnout až na 3 tisíce korun

Kontrola jízdních dokladů v Brně. Foto: DPMBKontrola jízdních dokladů v Brně. Foto: DPMB

Zvýšení stropu je velkorysejší, než dopravní podniky požadovaly.

Dopravní podniky získají s velkou pravděpodobností možnost výrazně navýšit pokuty cestujícím bez platné jízdenky. Ministerstvo dopravy v návrhu zákona o silniční dopravě umožní zvýšit strop pro maximální pokutu ze stávajících 1 500 na 3 000 Kč.

Vyplývá to z návrhu zákona, který je v připomínkovém řízení. „Jedná se o navýšení maximální výše přirážky, jednotlivé dopravní společnosti tedy mohou ukládat přirážky nižší,“ dodal mluvčí resortu Frantšek Jemelka.

Ministerstvo vyšlo vstříc požadavkům Sdružení dopravních podniků. Strop pro pokuty se totiž neměnil 11 let. Dopravci požadovali strop 2 500 Kč, ministerstvo jim dá nakonec ještě větší možnosti v pokutách. „Je to téma hlavně pro ty největší dopravní podniky,“ řekl loni na podzim předseda SDP Tomáš Pelikán. Řada dopravních podniků sankce za takzvanou jízdu načerno nechce zvyšovat i kvůli tomu, že mají obavy, že poklesne šance na vymožení pokuty.

Podle ministerstva jde o důležité téma pro dopravce. „Svorně připomínají, že vzhledem k inflaci a růstu cen jízdného ztratila stávající maximální výška přirážky 1 500 Kč (vymezená jednotně v zákoně o silniční dopravě a zákoně o drahách) svůj odstrašující i regulační účel. Obě skupiny poukazují, že při stávající maximální přirážce 1 500 Kč nemají v rukou nástroj, jak zabránit vědomému a masovému nedodržovaní přepravních podmínek ze strany ‚černých pasažérů‘. Společně již několik let volají po navýšení maximální výše této přirážky,“ dodal Jemelka.

Zdražují pokuty a někde i jízdné. Přehled ukazuje, jak se v Česku od ledna změnily ceny MHD

Tagy jízda bez platného dokladu jízda načerno Ministerstvo dopravy přirážka k jízdnému Zákon o silniční dopravě
174 komentářů