Pojízdná výstava rychlovlaku v Česku odložena kvůli stávce německých strojvedoucích

Vysokorychlostní jednotka ICE4 společnosti Deutsche Bahn. Pramen: Siemens MobilityVysokorychlostní jednotka ICE4 společnosti Deutsche Bahn. Pramen: Siemens Mobility

Správa železnic hledá náhradní termín.

Správa železnic potichu odložila své plány na prezentaci německého rychlovlaku ICE 4 na českých kolejích. Podle původních plánů ho měla po prvním posunutí termínu představit právě dnes.

„Realizaci akce, která byla připravována na září, komplikuje stávka německých strojvedoucích. Řešíme náhradní termín,“ uvedla mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová. Strojvedoucí Deutsche Bahn stávkují za vyšší mzdy tento týden, již potřetí za poslední měsíc.

Původně měla jednotka dorazit na jaře, první návštěvu ale zarazila pandemická opatření. Ukázka německého rychlovlaku má být příspěvkem Správy železnic k Evropskému roku železnice. Kvůli odlišnému napájení i zabezpečení bude vlak do Prahy nejspíš přitažen lokomotivou.

Deutsche Bahn objednala od května 2011 u společnosti Siemens Mobility celkem 137 jednotek ICE 4. Každé tři týdny je flotila společnosti DB rozšířena o jednu další jednotku ICE 4. Výrobce jich dodal zatím zhruba polovinu. První jednotky z této řady jsou provozovány v osobní dopravě od roku 2016.

Jednotka se v tuzemsku testovala na zkušebním okruhu v Cerhenicích u Velimi, jinak na českých kolejích zatím k vidění nebyla. Jednotka první generace ICE 1 navštívila v polovině 90. let pražské Masarykovo nádraží.

 

Tagy Deutsche Bahn ICE 4 Správa železnic vysokorychlostní železnice
31 komentářů