Příjezd německého rychlovlaku do Prahy se kvůli pandemii odkládá na září

Vysokorychlostní jednotka ICE4 společnosti Deutsche Bahn. Pramen: Siemens MobilityVysokorychlostní jednotka ICE4 společnosti Deutsche Bahn. Pramen: Siemens Mobility

Ukázka německého rychlovlaku má být příspěvkem Správy železnic k Evropskému roku železnice

Správa železnic a Deutsche Bahn odložily příjezd německé vysokorychlostní jednotky ICE 4 z letošního jara na září. Oznámil to na twitteru šéf Správy železnic Jiří Svoboda s tím, že důvodem je vývoj pandemie.

Ukázka německého rychlovlaku má být příspěvkem Správy železnic k Evropskému roku železnice. Jarní prezentaci ohlásil Svoboda v lednu. „Když nám to podmínky umožní, bude jednotka k vidění v Praze a v Ústí nad Labem v pátek 3. září,“ oznámil dnes. Kvůli odlišnému napájení i zabezpečení bude vlak do Prahy nejspíš přitažen lokomotivou.

Deutsche Bahn objednala od května 2011 u společnosti Siemens Mobility celkem 137 jednotek ICE 4. Každé tři týdny je flotila společnosti DB rozšířena o jednu další jednotku ICE 4. Výrobce jich dodal zatím zhruba polovinu. První jednotky z této řady jsou provozovány v osobní dopravě od roku 2016.

Jednotka se v tuzemsku testovala na zkušebním okruhu v Cerhenicích u Velimi, jinak na českých kolejích zatím k vidění nebyla. Jednotka první generace ICE 1 navštívila v polovině 90. let pražské Masarykovo nádraží.

Prezentace ICE 4 může souviset i s přípravou vysokorychlostní trati Praha – Drážďany, kterou Správa železnic společně s Deutsche Bahn připravuje. Aktuálně byl uzavřen tendr na „dodavatele znaleckých činností pro projekt Krušnohorského tunelu.“ Smlouvu získala společnost IMM Maidl & Maidl Beratende – Ingenieure. Mimo jiné porovná výhodnost užití možných metod ražby.

Tagy Deutsche Bahn ICE4 Správa železnic
61 komentářů