Podepsáno: Dokumentaci pro železniční napojení Kladna na letiště dodá Sagasta a spol.

Trať na letiště od Kladna povede částečně v tunelu, bude podjíždět dálnici D6 a ranvej. Bude měřit čtyři kilometry.

Správa železnic završila výběr projektantů pro železniční napojení Kladna na ruzyňské letiště. Smlouvu získalo sdružení firem Sagasta, AFRY CZ a AF-Infrastructure; dodá záměr projektu a dokumentaci pro územní rozhodnutí. Soutěž nabrala skluz tím, že „obsah konkrétní nabídky a způsob jejího hodnocení“ napadla v listopadu společnost Sudop Praha.

Smluvní cena činí 27,27 milionu korun, když cena předpokládaná byla 69,4 milionu. Stavební práce by měly proběhnout v letech 2023 až 2025, celkové investiční náklady budou známy po dokončení záměru projektu.

Mapa chystaného železničního napojení do Jenečku

Mapa chystaného železničního napojení do Jenečku

„Stavba řeší kolejové propojení z Letiště Václava Havla směrem na Jeneč a Kladno, které umožní přímé spojení letiště s Kladnem. Dále stavba řeší koordinaci s plánovanými rozvojovými projekty Letiště Praha,“ uvedla dnes Správa železnic.

Zaokruhování tratě na letiště nebylo původně v plánu, do seznamu investic se trať dostala až později. Správa železnic řešila hlavně napojení od Prahy, kde se počítá s tratí, která povede k letištním terminálům ze stanice Praha-Ruzyně přes oblast zvanou Dlouhá Míle. Na Dlouhé Míli vznikne přestupní terminál a velké parkoviště P+R.

Na letišti měla být dle původních plánů koncová stanice. V kombinaci s napojením na Jeneček, což je odbočka v Hostivici, naopak vznikne velká smyčka. O takové napojení velmi stojí Kladno, kde žije velká část lidí pracujících na letišti. Trať na letiště z Jenečku bude muset vést částečně v tunelu, bude podjíždět dálnici D6 a ranvej. Bude měřit zhruba čtyři kilometry.

Tagy AFRY CZ Kladno Sagasta Správa železnic Top trať na letiště
62 komentářů