Další zpoždění pro trať na letiště. Sudop Praha napadl soutěž na zaokruhování spojení

Letiště Praha. Autor: Letiště PrahaLetiště Praha. Autor: Letiště Praha

Nová trasa má umožnit lepší napojení Kladna s letištěm.

Jedna z velkých zakázek na přípravu kolejového napojení Letiště Praha nabere zpoždění. Správa železnic nemůže vyhlásit vítěze soutěže zakázky na projekt zaokruhování železničního spojení Letiště Václava Havla do trati z Prahy do Kladna. Výběr napadla společnost Sudop Praha.

Jde o zakázku v hodnotě 69 milionů korun, ze které má vzejít projekt napojení Letiště Václava Havla směrem na Jeneč a Kladno. Kolejové napojení umožní, aby mohly na letiště jezdit bez úvrati i vlaky z Kladna. Správa železnic podle informačního letáku počítá se zahájením stavby v roce 2023.

Podání námitek potvrdil mluvčí Sudop Praha Jakub Ptačinský. „Napadáme obsah konkrétní nabídky a způsob jejího hodnocení. Sudop Praha přistupuje dlouhodobě  ke každému zadávacímu řízení zodpovědně s cílem dostát veškerým požadavkům zadávacích dokumentací. Totéž na základě zásady rovného zacházení očekává od svých konkurentů,“ uvedl Ptačinský.

Podle informací deníku Zdopravy.cz Správa železnic vyhodnotila jako vítěze nabídku od sdružení AFRY CZ a Sagasta.

„S ohledem na doposud neukončené řízení veřejné zakázky a napadení rozhodnutí o výběru zhotovitele jedním z uchazečů tendru nemůžeme situaci víc komentovat,“ řekla mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Jednodušší přístup vlakem z Kladna

Stavba řeší kolejové propojení z Letiště Václava Havla směrem na Jeneč a Kladno, které umožní přímé spojení letiště s Kladnem. Dále stavba řeší koordinaci s plánovanými rozvojovými projekty Letiště Praha.

Zaokruhování tratě na letiště nebylo původně v plánu, do seznamu investic se trať dostala až později. Správa železnic řešila hlavně napojení od Prahy, kde se počítá s tratí, která povede k letištním terminálům ze stanice Praha-Ruzyně přes oblast zvanou Dlouhá Míle. Na letišti by byla koncová stanice. V kombinaci s napojením na Jeneček, což je odbočka v Hostivici, by naopak vznikla velká smyčka. O takové napojení velmi stojí Kladno, kde žije velká část lidí pracujících na letišti. Trať na letiště z Jenečku bude muset vést částečně v tunelu, bude podjíždět dálnici D6 a ranvej.

Mapa chystaného železničního napojení do Jenečku

Mapa chystaného železničního napojení do Jenečku

Tagy letiště praha prg Správa železnic Sudop Praha železnice na Letiště Praha zokruhování železničního spojení na Letiště Václava Havla
52 komentářů