dkv-spojujeme

Podcast: Osmsetdesítka je fenomén. Pokud se nenajde náhrada, budeme mít problém, říká Jan Šatava

Česko-slovenské setkání v Táboře. Vpředu 810 společnosti Railway Capital. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářČesko-slovenské setkání v Táboře. Vpředu 810 společnosti Railway Capital. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Na obecní lokálce do Hevlína se plánuje provoz šlapacích drezín, prozradil v podcastu Cesty Zdopravy.cz provozovatel tratě.

Hostem dalšího dílu podcastu Cesty Zdopravy.cz je Jan Šatava. Sběratel, majitel železniční společnosti Railway Capital a někdejší šéf Jindřichohradeckých místních drah. Velký příznivec a zastánce lokálek.

Jan Šatava. Autor: Zdopravy.cz/Ondřej Kubala

Jan Šatava. Autor: Zdopravy.cz/Ondřej Kubala

Je také provozovatelem dvou místních drah: Hrušovany nad Jeviškovou – Hevlín a Čejč – Uhřice u Kyjova. „V případě uhřické dráhy záměry majitele skutečně směřují k turistické dráze, ale trošku to zbrzdil covid. Potěším posluchače tím, že v průběhu května se na trať podívají první pracovní vozidla,“ říká v podcastu Cesty Zdopravy.cz Šatava s tím, že se trať začíná opravovat.

Trať do Hevlína čeká trochu jiný osud. „Obec má plán na části trati zahájit provoz šlapacích drezín,“ doplnil Šatava a vysvětlil, proč se na nádraží v Hevlíně objevila policie, když tam letos 17. dubna přijel po mnoha letech nečekaně vlak.

Co všechno Jan Šatava sbírá kromě železničních vozidel, jak se daří jeho podnikání na železnici, jak náročná byla kompletní renovace motorového vozu M.240 a na kolik vyšla, jak vzpomíná na léta, která trávil s jindřichohradeckými úzkokolejkami, jak se daří turistickým drahám, na nichž zajišťuje provoz, co čeká podle něj české lokálky v dalších letech, jak je podle něj možné nahradit na české železnici legendární „osmsedesítky“, jak vnímá zavádění ETCS a co se děje se Sdružením železničních společností, kterému přesedá a o kterém už nebylo dlouho slyšet? Jan Šatava se také netají tím, že je velkým kritikem způsobu, jakým by se podle poslaneckého návrhu mohly konzervovat dráhy. Tato a další témata otevíráme s naším hostem v aktuálním díle, který si ode dneška můžete poslechnout.

Jan Šatava v podcastu odpovídá také na otázky čtenářů i na dotaz strojvedoucího a kapitána airbusů Aleše Tondla. Rozhovor s Alešem Tondlem jsme vám přinesli před dvěma týdny.

Všechny díly podcastu Cesty Zdopravy.cz naleznete v podcastové sekci deníku Zdopravy.cz, můžete je také odebírat na Spotify, Google Podcasts a Apple Podcasts.

Tagy Jan Šatava podcast Cesty Zdopravy.cz Top
204 komentářů