Podcast: Zkoušky na strojvedoucího nejsou rozhodně brnkačka, říká dopravní pilot a čerstvý strojvedoucí Aleš Tondl

Aleš Tondl jako pilot velkého dopravního letadla. Autor: Aleš TondlAleš Tondl jako pilot velkého dopravního letadla. Autor: Aleš Tondl

Pilot Aleš Tondl létal mimo jiné pro ČSA a Air Astana. Během covidové krize nesložil ruce do klína a řídí vlaky na šumavských lokálkách.

Hostem dalšího dílu podcastu Cesty Zdopravy.cz je pilot airbusů Aleš Tondl. Téměř ze dne na den přišel při první vlně pandemie loni na jaře o práci, stejně jako tisíce jeho kolegů. Rozhodl se vrátit domů do jižních Čech. Nečekal, až se mu někdo znovu ozve s nabídkou létání, a nastoupil do kurzu strojvedoucích. Úspěšně jej dokončil a dnes brázdí šumavské lokálky jako strojvedoucí GW Train Regio.

Pilot a strojvedoucí Aleš Tondl ve studiu podcastu Cesty Zdopravy.cz. Autor: Zdopravy.cz/Ondřej Kubala

Pilot a strojvedoucí Aleš Tondl ve studiu podcastu Cesty Zdopravy.cz. Autor: Zdopravy.cz/Ondřej Kubala

„Nejhezčí zážitek pro mě byl, když jsem měl tu čest letět pro zbrusu nový airbus do Hamburku,“ říká Tondl v podcastu. A co ho nejvíc štvalo na létání, které ve skutečnosti miloval? „Kafe. Na palubě letadla bylo hnusné kafe,“ líčí s úsměvem. Zažil ale i složitější situace, například úder blesku do letadla.

Jak se dostal z regionálního aeroklubu v jižních Čechách k dopravnímu létání pro ČSA? A jaký vítr ho zavál ke kazašskému národnímu dopravci Air Astana? Proč jako mladý nedokončil kurz na strojvedoucího, ale dal přednost letadlům? Proč si na jihu Čech vybral po návratu ze světa zrovna dopravce GW Train Regio? Jak by srovnal například psychotesty pro piloty a pro strojvedoucí a co ho při zdravotních prohlídkách adeptů na strojvedoucího mile překvapilo? A jak velký je rozdíl v časové náročnosti směn pilotů a strojvedoucích?

Tyto a další otázky jsme rozebírali v podcastu, který si můžete právě teď poslechnout. Toho, že vyměnil výhled z desetikilometrové výšky za pohled na koleje před sebou, Tondl nelituje. Je rád, že se vrátil k rodině a že spí každý den ve své posteli. „Teď jsem začal žít rodinný život,“ říká.

A došla řeč i na to, jak velkou ránu zasadil Covid-19 celosvětovému letectví: „Já myslím, že se to do pořádku dá, ale je otázkou, jestli letecká doprava bude dál expandovat a pokračovat v takovém rozsahu jako před covidem. Myslím, že se to bude vracet pomalu,“ zamýšlí se v novém dílu v podcastu Aleš Tondl.

Náš host odpovídá také na otázky čtenářů deníku Zdopravy.cz, a tak se dozvíte i to, jaký je rozdíl v ohodnocení práce pilotů a strojvedoucích.

Podcast Cesty Zdopravy.cz můžete odebírat také na Spotify, Google Podcasts a Apple Podcasts. Všechny předchozí díly naleznete v podcastové sekci deníku Zdopravy.cz.

Tagy podcast Cesty Zdopravy.cz Top
41 komentářů