Makabrální dluhy, říká Šatava k situaci v JHMD. Svolává valnou hromadu

JHMD Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářJHMD Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Krajský soud začátkem září prodloužil JHMD moratorium o tři měsíce, tedy do 3. prosince.

K situaci Jindřichohradeckých místních drah (JHMD), které mají od 3. června soudní ochranu před věřiteli, se poprvé vyjádřil i jejich bývalý šéf Jan Šatava. Jeho společnost Railway Capital dosud v JHMD vlastní zhruba 15 procent akcií.

„Došla nám s panem (Borisem) Čajánkem trpělivost, využijeme svého práva a v první fázi svoláme valnou hromadu, která se bude zabývat mezi jinými otázkou, zda je vůbec namístě, aby pan Čajánek nadále řídil JHMD. Je třeba začít řešit, proč se ze zdravého podnikatele stal subjekt s makabrálními dluhy, který musí žádat o ochranu před věřiteli,“ uvedl Šatava.

Boris Čajánek až do ledna řídil JHMD z pozice statutárního ředitele, nyní v obchodním rejstříku figuruje jako člen správní rady. Je rovněž akcionářem společnosti, podle zprávy auditora z roku 2019 vlastní 62 procent akcií. Dalšími akcionáři jsou podle dokumentů v obchodním rejstříku Igor Hoření, Vladimír Jindřich a Jan Hruška.

Historií JHMD se přitom táhnou dlouholeté spory mezi Šatavou, který firmu řídil v letech 1996 až 2012 a následně musel odejít, a Čajánkem, který se vedení ujal v následujících letech. Boris Čajánek na dotazy deníku Zdopravy.cz zatím nereagoval.

„Potkaly se dvě skupiny lidí, které měly stejný nápad. Jedna skupina byla tvořena podnikateli, kteří si mysleli, že by to mohlo být zajímavé. A druhou skupinu tvořili železničáři, kteří věděli, že je to zajímavé, ale nevěděli nic o velké privatizaci a jejích detailech. Celkem logicky se tyto dvě skupiny spojily, a tak vznikla akcionářská struktura,“ vyprávěl kdysi Šatava, jak se v začátcích firmy zadělalo na budoucí spory.

Krajský soud začátkem září prodloužil JHMD moratorium o tři měsíce, tedy do 3. prosince. K žádosti firma dodala seznam závazků, který čítá 65 věřitelů. Celková dlužná částka činí 99,489 milionu korun. K tomu ovšem před několika dny podal Finanční úřad pro Jihočeský kraj na JHMD trestní oznámení, neboť podle něj zřejmě došlo k trestnému činu neodvedení daně.

Tagy Jan Šatava JHMD Jindřichohradecké místní dráhy
65 komentářů