Podcast: Moje videa pouští i učitelé v hodinách, říká strojvedoucí ČD Carga a youtuber Andy CZ

Laminátka ČD Cargo. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářLaminátka ČD Cargo. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

„Co se Škodovce podařilo na pětkovém esu, předčí Vectron,“ říká strojvedoucí.

Andy CZ je strojvedoucí ČD Cargo a youtuber, který natáčí populární videa ze zákulisí práce strojvedoucího. Fanouškům železnice odhaluje práci s různými typy lokomotiv; jeho diváky jsou jak mladí kluci, kteří se chtějí stát strojvedoucími, tak zkušení pardálové. Běžně mají jeho videa na YouTube přes 100 tisíc shlédnutí. To nejsledovanější, s prototypem rekonstruovaného brejlovce na cestě pražským Semmeringem do Středokluk, se blíží k půl milionu shlédnutí.

„Byli jsme jako mladí žízniví, prahli jsme po informacích na internetu, ale nebylo nic. Řekl jsem si, jestli se mi povede splnit dětský sen, a stanu se strojvedoucím, tak lidem, kteří budou v mém tehdejším věku a budou chtít vědět, jak to funguje, ukážu, jak to vidím jako strojvedoucí. Že to není až tak jednoduché hraní s mašinkami,“ vysvětluje v podcastu Andy CZ, proč se vůbec do svých videí jako strojvedoucí pustil.

Na práci u ČD Cargo nedá dopustit, práci u osobní dopravy si představit neumí kvůli údajné příliš velké rutině. Není v pevném turnuse, většinu šichet odjezdí v noci a jeho domovskou stanicí je pražská Libeň. „Ještě se mi snad nikdy nestalo, že bych nastoupil dvakrát třikrát po sobě na stejnou šichtu u carga, a dělal bych to stejné. To tady nehrozí. Nikdy s jistotou nevím, co povezu. Nikdy,“ líčí s nadšením, proč ho tak baví vozit právě nákladní vlaky napříč celým Českem.

V podcastu však neprobíráme jen jeho videa pro fanoušky, ale také bezpečnost na železnici z pohledu strojvedoucích. I on, jako řada dalších strojvedoucích, je kritikem nové podoby předpisu D1, kterou považuje stále za velmi složitou a chaotickou. Inspiraci pro její zjednodušení by hledal u kolegů v Německu „Jsou věci, které jsou v našich předpisech od císaře pána,“ říká Andy.

Poslechněte si rozhovor zde na stránce, případně ho můžete odebírat na Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts či Podcast addict.

Vybraná témata podle času

12. minuta: Proč je Andyho nejsledovanějším videem cesta s prvním modernizovaným Brejlovcem do Středokluk
18. minuta: Preferuje Andy staré elektrické lokomotivy, nebo ho baví moderní stroje
24. minuta: Proč si Andy vybral nákladní vlaky a osobní doprava s cestujícími ho neláká
29. minuta: Jak funguje z pohledu strojvedoucího nový systém nákladních vlaků v energetickém zájmu, které mohou dostat ve výjimečných případech přednost před osobní dopravou
35. minuta: Na jakou techniku Andy natáčí svá videa
42. minuta: Jak vnímá Andy jako strojvedoucí nový předpis D1 a proč je podle něj stále chaotický
48. minuta: Pomáhají skutečně navigace ČD Cargo v tabletech strojvedoucím
51. minuta: Proč by měli strojvedoucí absolvovat tréninky na simulátorech častěji

Tagy Andy CZ ČD Cargo Doporučeno podcast Cesty Zdopravy.cz strojvedoucí
60 komentářů