Podcast: Mám rád, když se vyráží brzo ráno a na vodě nikdo není, říká kapitán největší české lodě Jan Hamza

Hotelová loď Florentina v Praze. Pramen: florentinaboat.czHotelová loď Florentina v Praze. Pramen: florentinaboat.cz

Kapitán Hamza vypráví, kde se v Čechách vzala obří hotelová loď či jací jsou dnes zájemci o lodní "řidičák".

Pozvání do letního podcastu Cesty Zdopravy.cz přijal někdejší šéf Pražské paroplavební společnosti a kapitán hotelové lodi Florentina Jan Hamza. Florentina je největší osobní lodí na českých řekách. S délkou 80 metrů, šířkou 9,5 metru a váhou téměř 960 tun nemá v tuzemsku konkurenci. Jde o jedinou loď tohoto typu pod českou vlajkou. Na palubě má 50 kajut pro zákazníky, o které se při plavbě stará 21 členů posádky. Manévrovat s ní v plavebních komorách chce obrovské zkušenosti.

„Když máte loď, říká se, že jste jen dvakrát šťastný. Poprvé, když loď kupujete a podruhé, když ji prodáváte. Protože ta etapa mezi znamená čas, peníze a starosti. Ale jsou to samozřejmě všechno velké radosti,“ říká v aktuálním díle podcastu kapitán Jan Hamza.

Vystudoval lodní dopravu na učilišti v Děčíně, kde se stal strojníkem. Stejně jako jeho otec, který strávil celý svůj profesní život u námořní plavby. Láska k lodím je v případě Jana Hamzy jednoznačně rodinnou záležitostí. Je zároveň učitelem. Školí budoucí vůdce malých plavidel a připravuje také zájemce na kapitánské zkoušky. V podcastu tak diskutujeme mimo jiné i o tom, jaký je zájem dnes o „řidičák na loď“, proč zájemců přibývá a kdo jsou vlastně lidé, kteří chtějí získat oprávnění plout na vodě.

Jak se z mladého kluka, který propadl kouzlu vodní dopravy stal šéf Pražské paroplavby a pak také kapitán největší osobní lodi na našich řekách? Jak složité je s takovým kolosem plout? Jaký je příběh Florentiny? Jak ji tým Jana Hamzy získal, kolik stála a jak dlouho trvalo doplout s ní z Pasova do Prahy? Rentuje se to, vozit s tak obrovskou lodí po Vltavě a Labi zahraniční turisty? Jak moc zasáhla provozovatele lodí na našich řekách pandemie? A kolik stojí, pronajmout si tak velkou loď na soukromou párty nebo třeba na svatbu? Dojde také to, jak kvalitní je česká vodní cesta.

Hotelová loď Florentina v Praze. Pramen: florentinaboat.czHotelová loď Florentina v Praze. Pramen: florentinaboat.czHotelová loď Florentina v Praze. Pramen: florentinaboat.czHotelová loď Florentina proplouvá rozestavěnou komorou Hořín. Pramen: ŘVC ČR

Tyto a další otázky otevíráme v novém letním díle podcastu Cesty Zdopravy.cz, který si můžete právě teď poslechnout. Nový díl podcastu naleznete přímo zde na stránce, odebírat ho můžete i na Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts a Podcast addict.

Tagy hotelová loď Florentina Jan Hamza podcast Cesty Zdopravy.cz rekreační plavba
Žádné komentáře