Podcast: Když se poprvé pohnula, musela mi žena podat kapesník, říká koordinátor renovace Slovenské strely Střecha

Slovenská strela. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářSlovenská strela. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Slovenská strela má aktuálně jediného strojvedoucího, který s ní umí jezdit.

Připravili jsme pro vás speciální díl podcastu k renovaci Slovenské strely (M290.002). Naším hostem je koordinátor renovačních prací Jiří Střecha, který celý proces znovuzrození unikátního motorového vozu řídil a zná jej do podrobností. Střecha je jinak též ředitelem Poštovního muzea v Praze.

Jiří Střecha. Autor: Zdopravy.cz/Ondřej Kubala

Jiří Střecha. Autor: Zdopravy.cz/Ondřej Kubala

Slovenská strela se ve čtvrtek vrátila po téměř třech letech náročné renovace do kopřivnického muzea Tatry, kde na ní čekalo nově zbudované depo. Zatímco v roce 2018 opouštěla Kopřivnici jako rezivějící vrak na návěsu nákladního automobilu, teď se vrátila po kolejích vlastní silou a v podobě, která je k nerozeznání od roku 1936.

„Tatra byla součástí Ringhofferova koncernu, který měl projekční kancelář na železniční vozy na Smíchově. Ale oni tenhle motorový vůz celý zadali automobilovému oddělení Tatry v Kopřivnici. I ti lidé, kteří to nyní opravovali, říkali, že opravují spíš auto než vlak. Důvod byl podle mě ten, že potřebovali, aby ten vůz byl velmi lehký,“ říká Jiří Střecha.

Jak náročná byla celá renovace? Kolik nakonec stála? V jakém stavu byl vůz po dlouhých letech odstavení? Jaké díly se musely nechat vyrobit znovu a které šly renovovat? Jak často by teď měla Slovenská strela jezdit, aby se udržela v provozní kondici? Jak se hledaly ty správné barvy pro její lak a potahy v interiéru, když dochované fotografie jsou černobílé? Jakou roli měla Slovenská strela po válce v rámci Norimberského procesu? A proč s ní jezdili američtí vojáci do západočeských lázní?

Jiří Střecha (vpravo) při jízdě Slovenské strely do Kopřivnice (13. 5. 2021). Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Jiří Střecha (vpravo) při jízdě Slovenské strely do Kopřivnice (13. 5. 2021). Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Historii motorového vozu a průběh celé renovace detailně rozebíráme v aktuálním dílu podcastu Cesty Zdopravy.cz. Fotogalerii a video ze slavnostního předání Slovenské strely přinesl deník Zdopravy.cz ve čtvrtek, stejně jako rozhovor s Jiřím Louckým, jehož společnost ČMŽO s partnery renovaci provedla.

Všechny díly podcastu Cesty Zdopravy.cz naleznete v podcastové sekci deníku Zdopravy.cz, můžete je také odebírat na Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts a Podcast addict.

Tagy Jiří Střecha podcast Cesty Zdopravy.cz Slovenská strela Top
11 komentářů