Pod Václavským náměstím má vzniknout při stavbě tramvajové tratě nádrž, bude sloužit i zalévání

Návrh podoby Václavského náměstí s tramvajemi. Pramen: IPRNávrh podoby Václavského náměstí s tramvajemi. Pramen: IPR

Součástí plánů na návrat tramvají do horní části Václavského náměstí je nově i vybudování retenční nádrže za 180 milionů korun.

Součástí plánů na návrat tramvají do horní části Václavského náměstí je nově i vybudování retenční nádrže za 180 milionů korun. Měla by lépe zachytit přívaly vody při silném dešti a současně i sloužit jako zásobárna vody pro zalévání městské zeleně v okolí.

Doplnění této nádrže do celé investice schválili včera pražští radní. „Nádrž bude podzemní, v prostoru spodní části horní poloviny náměstí a na povrchu nebude žádným způsobem zřetelná,“ řekl Filip Jiřík, projektový manažer Dopravního podniku hl.m. Prahy (DPP).
Požadavek na retenční nádrž vzešel ze studie na revitalizaci celého náměstí, DPP koordinuje přípravu s Pražskou vodárenskou společností (PVS). Odhadované náklady jsou 180 milionů korun.

Nádrž by ve své akumulační části sloužila pro zachycení dešťových vod ze zpevněných ploch a přilehlých střech v horní polovině náměstí. Takto akumulované vody by sloužily k zajištění závlahy zeleně v celém prostoru Václavského náměstí,“ uvádí se v materiálu pro radní. Současně má snížit riziko spojené s přívalovými dešti, například hrozbě vytopení vestibulu metra v polovině náměstí, ke kterému dochází.

DPP aktuálně podle pověření pražských radních připravuje projekt stavby tramvajové trati na Václavském náměstí, retenční nádrž by pak měla mít na starost PVS.
Poslední plán Prahy počítá s tím, že tramvaje pojedou po stranách náměstí. Ve středu náměstí má vzniknout promenáda pro pěší. I nadále v návrhu zůstává rozšíření chodníků, nové stromořadí, samostatný pruh pro cyklisty a snížení počtu parkovacích míst. Se stavbou se má začít v roce 2022.

Tagy Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp praha tramvaje na Václavské náměstí Václavské náměstí
49 komentářů