dkv-spojujeme

Tramvaje mají po Václavském náměstí jezdit po stranách, ve středu bude promenáda

Návrh podoby Václavského náměstí s tramvajemi. Pramen: IPRNávrh podoby Václavského náměstí s tramvajemi. Pramen: IPR

Pražští radní dnes představili nový plán, kudy vést tramvaje Václavským náměstím. Na rozdíl od původních plánů nepojedou středem horní části

Pražští radní dnes představili nový plán, kudy vést tramvaje Václavským náměstím. Na rozdíl od původních plánů nepojedou středem horní části náměstí, ale po jeho stranách. Aktualizaci dnes schválila Rada hlavního města Prahy.

Ve středu náměstí má vzniknout promenáda pro pěší. I nadále v návrhu zůstává rozšíření chodníků, nové stromořadí, samostatný pruh pro cyklisty a snížení počtu parkovacích míst. Na aktualizaci návrhu se podílel Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR). Architektonickou soutěž na proměnu celého náměstí vyhrála před více než deseti lety kancelář Cigler-Marani (dnes dnes Jakub Cigler Architekti).

Posunutím tramvajové trati se nám podaří vytvořit krásnou promenádu pro pěší uprostřed náměstí. To se také konečně stane dostupné pro běžné Pražany. Samotná nová tramvajová trať znamená velký krok pro stabilizaci pražské tramvajové sítě, alternativní tratě v centru umožní rozvoj dalších tramvajových tratí na okrajích Prahy,“ vysvětluje Adam Scheinherr, radní pro oblast dopravy.

V původním návrhu z roku 2005 byla tramvajová trať vedená středem náměstí. Nyní je trať navrhovaná ve třetinách šířky náměstí, kde v dnešní době jezdí auta. Bude vedená dvěma jednosměrnými tratěmi, díky čemuž se minimalizují zábory pro dopravu a zůstane víc místa pro pěší.

Radní slibují, že k prvním změnám dojde na Václavském náměstí už příští rok na jaře.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP)  již vybral generálního projektanta dokumentace pro stavbu tramvajové trati. Projektant bude všechny kroky koordinovat s autory aktualizovaného návrhu náměstí. Dalším krokem bude zajistit hlavního inženýra projektu, který bude mít na starosti technickou koordinaci s jednotlivými investory a jejich projektanty. Na celkovou kvalitu revitalizaci veřejného prostoru a řešení tramvajové trati bude z pohledu města dohlížet IPR Praha. Předpokládá se, že s revitalizací by se mohlo začít v roce 2022.

Pražanům představí novou podobu Václavského náměstí náměstci primátora Adam Scheinherr a Petr Hlaváček spolu s architektem Jakubem Ciglerem v 18:30 hodin v Centru architektury a městského plánování (CAMP).

Návrh podoby Václavského náměstí s tramvajemi. Pramen: IPRNávrh podoby Václavského náměstí s tramvajemi. Pramen: IPRNávrh podoby Václavského náměstí s tramvajemi. Pramen: IPRNávrh podoby Václavského náměstí s tramvajemi. Pramen: IPRNávrh podoby Václavského náměstí s tramvajemi. Pramen: IPR
Tagy Dopravní podnik hl. města Prahy dpp IPR Praha praha tramvaje na Václavské náměstí
119 komentářů