Počet registrací aut na CNG prudce padá, roste oblíbenost hybridů

Elektromobily Volkswagen a Nissan. Foto: ČEZElektromobily Volkswagen a Nissan. Foto: ČEZ

V období od ledna do května bylo v Centrálním registru vozidel nově zaevidováno 106 596 osobních automobilů, což představovalo meziročně

V období od ledna do května bylo v Centrálním registru vozidel nově zaevidováno 106 596 osobních automobilů, což představovalo meziročně o 11 256 (9,6 procenta) registrací méně. Největší propad (-55,7 %) byl zaznamenán u osobních automobilů na stlačený zemní plyn (CNG), v negativní statistice následuje LPG (-40,2 %), nafta (-21,7 %) a benzin (-2,9 %). Téměř dvakrát více (+97 %) než ve stejném období loňského roku bylo evidováno vozidel s hybridním pohonem. Jde o vozidla s klasickým motorem doplněná o baterii, která se dobíjí za jízdy. V tiskové zprávě to uvedlo Centrum dopravního výzkumu (CDV).

„Čistokrevné“ elektromobily zažívají fakticky stagnaci, ač zlomily další rekord, přibylo jich meziročně jen osm kusů. „V úvodních pěti měsících byl evidován rekordní počet osobních elektromobilů (277), meziročně byl zaznamenán jen tříprocentní růst,“ říká ředitel Centra dopravního výzkumu Jindřich Frič. Připomněl přitom, že propad zaznamenaly plug-in hybridní vozidla, kterých bylo registrováno 106, o 29 méně než ve stejném období loňského roku. Celkem tak bylo v letošním roce registrováno 383 osobních vozidel „do zásuvky“, meziročně o 21 méně (-5,2 %).

TZ: Trh s elektromobily v ČR stagnuje, lídrem je Nissan 01

Lídrem na trhu elektromobilů byl se 69 registracemi Nissan, podíl elektromobilů na celkových registracích této automobilky činil 6,1 %, prakticky každý 16. registrovaný Nissan byl do zásuvky. Volkswagen si připsal 48 registrací, BMW 44, Hyundai 34 a Tesla 31. Nejvíce plug-in hybridů (26) zaregistrovalo Mitsubishi, Volvo (24) a Hyundai (17).

Každé 278. registrované osobní vozidlo v roce 2019 bylo takzvaně dobíjecí (elektromobily + plug-in hybridní vozidla), podíl na všech registracích představoval 0,36 %. Pomineme-li automobilku Tesla, která produkuje výhradně elektromobily, byly relativně významné podíly dobíjecích vozidel na všech registrovaných vozidlech evidovány u Jaguáru (15,57 %), Smartu (15,38 %) a Mini (9,58 %).

TZ: Trh s elektromobily v ČR stagnuje, lídrem je Nissan 03

Zdroj vstupních dat: SDA/Centrální registr vozidel

Tagy cdv květen-leden registrace
17 komentářů