Celospolečenské ztráty z dopravních nehod dosáhly rekordní úrovně

Nehoda autobusu a osobního auta na silnici na Šerlich. Foto: HZS Královéhradeckého krajeNehoda autobusu a osobního auta na silnici na Šerlich. Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Škody byly vyšší i přes nižší počet nehod.

Dopravní nehody v roce 2022 způsobily rekordní výši celospolečenských ztrát. Vyplývá to z údajů Centra dopravního výzkumu. Do ztrát jsou zahrnuty nejen hmotné škody, ale i zranění a úmrtí.

CDV představilo data za rok 2022 tento týden v tiskové zprávě. K dosažení rekordu ztrát (131,66 miliardy korun) došlo i přes to, že nehod v roce 2022 mírně ubylo. Za rok došlo k navýšení socioekonomických ztrát o 14,8 %. „Výši celkových ztrát ovlivnila i ekonomická situace v ČR. V roce 2022 byla průměrná inflace 15,1 %,“ uvedlo CDV ve zprávě.

Výpočet socioekonomických ztrát z dopravních nehod byl proveden podle revidovaného metodického postupu Centra dopravního výzkumu. „Cílem výpočtu je ocenit všechny tržní i netržní dopady dopravních nehod v daném roce, a to i dopady, které se promítají do budoucnosti, do dalších let,“ popsala Lenka Tomešová, výzkumná pracovnice z Centra dopravního výzkumu (CDV).

Jednotlivé nákladové, respektive ztrátové položky, jsou oceněny běžnými cenami daného roku, ve kterém se dopravní nehoda stala. Větší část položek připadá na ztráty související s osobními následky, tedy osobami zraněnými nebo usmrcenými při dopravní nehodě. Řadí se sem náklady na zdravotní péči o dané osoby, sociální výdaje (nemocenská, invalidní, případně vdovské, vdovecké a sirotčí důchody), ztráty produktivity a lidské ztráty, které tvoří ve finančním vyjádření nejvyšší nákladovou položku. Další část ztrátových položek tvoří ztráty z dopravních nehod, kam se řadí především hmotné škody na vozidlech a dalším majetku, náklady na činnost policie, hasičů, související se zásahem a vyšetřováním dopravní nehody, a dále pak náklady na soudy a přestupková řízení a administrativní náklady pojišťoven. Ve výpočtu ztrát jsou rovněž zohledněny ztráty z kongescí v důsledku dopravních nehod.

Výpočet se provádí s dostatečným odstupem v době, kdy už jsou známy konečné hodnoty vstupních údajů (např. ekonomické ukazatele, statistiky nehodovosti apod.). Ve výpočtu jsou zohledněny následky nehod do 30 dní.

Nejzávažnější následky dopravních nehod byly způsobeny nepřiměřenou rychlostí a nedáním přednosti v jízdě. Celková částka ročních ztrát z dopravních nehod za rok 2022 představuje 1,94% podíl na HDP daného roku.

Tagy cdv Centrum dopravního výzkumu škody z dopravních nehod
21 komentářů