Po pádu muzejní stíhačky Hawker Hurricane na dům při leteckém dni v Chebu zemřel pilot

Stíhačka Hawker Hurricane Mk.IV. Foto: Letecké muzeum TočnáStíhačka Hawker Hurricane Mk.IV. Foto: Letecké muzeum Točná

Šlo o poslední letuschopný stroj ve verzi Mk.IV na světě.

(Aktualizováno v 18:30) Po dnešním pádu letadla mezi domy při leteckém dni v Chebu zemřel pilot. Jeden člověk utrpěl lehké zranění, řekl ČTK mluvčí záchranné služby Radek Hes. Podle policejní mluvčí Kateřiny Peškové dopadlo letadlo mezi domy a místní komunikaci v městské části Podhrad. Šlo o stíhačku z druhé světové války Hawker Hurricane Mk.IV., poslední letuschopný stroj této verze na světě. Letecký den byl předčasně ukončen.

Letadlo spadlo v 15:30. Na místo záchranná služba vypravila tři vozidla i vrtulník, byl ale odvolán kvůli úmrtí pilota, který utrpěl smrtelná zranění. Na místě záchranáři ošetřili ženu s drobným poraněním, která byla v tu dobu poblíž nehody, uvedl Hes.

Havárie se stala mimo areál letiště. Po nehodě organizátoři akci ihned ukončili. Většina návštěvníků prostor letiště v klidu opustila, odjeli svými vozidly, ostatní odvezly autobusy. Dopravu poblíž letiště řídí policie.

Pilot historického letadla byl podle organizátorů Čech. Policie a organizátoři nyní zjišťují okolnosti a příčinu nehody. Tragickou událostí se podle mluvčího bude zabývat pravděpodobně i Úřad pro civilní letectví ČR. „Ztráta lidská je to obrovská, velmi nás to mrzí. Plno lidí vyjadřuje upřímnou soustrast na sociálních sítích, jsme plni emocí. Bližší informace o nehodě teprve zjišťujeme,“ řekl mluvčí leteckého dne Jiří Poór.

Hawker Hurricane Mk.IV. se ve službách Royal Air Force poprvé objevil v roce 1937 a od začátku světové války létal v osmnácti letkách. Slavným se stal díky své roli v bitvě o Británii, nicméně Hurricane pokračoval ve své službě téměř v každé bitvě během druhé světové války. Do Chebu přiletěl poslední letuschopný stroj ve verzi Mk.IV na světě, který dal vzpomenout na československé piloty v RAF. Britská stíhačka patřila pražskému Leteckému muzeu Točná, na jehož webu se uvádí, že v současné době je z původně vyrobených 14 583 kusů letadla Hawker Hurricane letuschopných méně než 15 letounů a jeden poslední ve verzi Mk.IV. Letoun, respektive celé muzeum vlastní majitel portálu Seznam.cz Ivo Lukačovič, který je fanouškem letectví a držitelem pilotního průkazu. K události se dnes vyjádřil na twitteru. „To letadlo žilo a přinášelo nám tolik radosti. A Petr žil a všechno bylo fajn. A proč odcházejí zrovna tihle správní chlapi?“ napsal.

Nehody při leteckých dnech či různých přehlídkách nebývají časté, přesto se občas stávají. V některých případech i s tragickými následky. V roce 2018 spadla replika historického letadla při leteckém dni na letišti u Strunkovic nad Blanicí na Prachaticku. Při havárii zahynul dvaasedmdesátiletý pilot. V červnu 2016 se na nymburském letišti při leteckém dni zřítilo ultralehké letadlo, oba členové posádky zahynuli. O měsíc později havaroval na letišti v Plasích na Plzeňsku větroň, který se účastnil sletu historických kluzáků; pilot vyvázl jen se zraněním nohy. Závody letecké akrobacie v Kroměříži se v červenci 2014 staly osudnými pilotovi malého letadla, které po pádu začalo hořet. V červnu 2006 se na European veteran show v Hradci Králové zřítil historický dvouplošník Tiger Month, nikdo nebyl zraněn. Bez následků se v září 2005 obešla také havárie čtyřmetrového bezpilotního letounu Sojka, který se účastnil přehlídky Dny NATO v Mošnově.

Letoun získalo Letecké muzeum Točná loni v květnu.

Tagy Hawker Hurricane letecká nehoda
34 komentářů