Obrazem: Na Točnou přiletěl vzácný Hawker Hurricane, obohatil sbírku muzea

Stíhačka Hawker Hurricane Mk.IV. Foto: Letecké muzeum TočnáStíhačka Hawker Hurricane Mk.IV. Foto: Letecké muzeum Točná

Letoun se poprvé ukáže veřejnosti 10. července.

Na pražské letiště Točná dnes přiletěla historická britská stíhačka Hawker Hurricane Mk.IV. Letoun se stal jedním z nejvzácnějších exponátů Leteckého muzea Točná. Široké veřejnosti se představí poprvé v červenci.

Opravený stroj, na kterém létali českoslovenští piloti, přiletěl z Belgie, kde ho muzeum zakoupilo. Cestu zvládl s jedním mezipřistáním v Německu.

Letoun je ve zbarvení československého leteckého esa generála Karla Kuttelwaschera. Má připomenout odkaz českých pilotů v bitvě o Británii. S letounem budou létat čeští piloti Jiří Horák, Petr Pačes a Radim Vojta.

 „Budeme se účastnit i leteckých dnů a veřejných vystoupení, abychom připomínali odkaz československých letců RAF za druhé světové války. Těch, co válku přežili, i těch, co nedoletěli,“ Jiří Horák z muzea, který má celý projekt na starosti. Poprvé se letoun veřejnosti představí 10. července na dni otevřených dveří.
.
Letoun byl zařazen do služby RAF v roce 1937 a účastnil se prakticky každé bitvy během druhé světové války. Hurricane s označením IV začal sloužit v roce 1943. V současné době je z původně vyrobených 14 583 kusů letuschopných méně než 15 letounů a jeden poslední ve verzi Mk.IV.

Detailněji historii tohoto letadla popisuje muzeum na svých stránkách.

Stíhačka Hawker Hurricane Mk.IV. Foto: Letecké muzeum TočnáStíhačka Hawker Hurricane Mk.IV. Foto: Letecké muzeum TočnáStíhačka Hawker Hurricane Mk.IV. Foto: Letecké muzeum TočnáStíhačka Hawker Hurricane Mk.IV. Foto: Letecké muzeum TočnáStíhačka Hawker Hurricane Mk.IV. Foto: Letecké muzeum TočnáStíhačka Hawker Hurricane Mk.IV. Foto: Letecké muzeum TočnáStíhačka Hawker Hurricane Mk.IV. Foto: Letecké muzeum TočnáStíhačka Hawker Hurricane Mk.IV. Foto: Letecké muzeum TočnáHawker Hurricane. Foto: Letecké muzeum Točná
Tagy Hawker Hurricane Letecké muzeum Točná
8 komentářů