Nádražní budovu ve stanici Plzeň-Jižní Předměstí čeká rekonstrukce

Stanice Plzeň-Jižní Předměstí. Pramen: Správa železnicStanice Plzeň-Jižní Předměstí. Pramen: Správa železnic

Nejvyšší přípustná cena za opravu budovy z roku 1921 je 95,2 milionu korun. Práce by měly začít na podzim.

Správa železnic vyhlásila výběrové řízení na firmu, která zrekonstruuje nádražní budovu ve stanici Plzeň-Jižní Předměstí. Nejvyšší přípustná cena je 95,2 milionu korun. Stavební práce by měly začít letos v říjnu, potrvají dva roky.

Bývalá příjezdová budova na nádraží Plzeň-Jižní Předměstí byla otevřena pro veřejnost v roce 1921. Hlavním důvodem pro její výstavbu byl rostoucí počet cestujících, především dělníků dojíždějících vlakem za prací v okolních továrnách. Byla postavena v novorenesančním slohu a doplnila starší secesní budovu z roku 1905, která stála na opačné straně dnešní Koperníkovy ulice a následně sloužila jako odjezdová budova.

BBudova stanice Plzeň-Jižní Předměstí, vizualizace. Pramen: Správa železnicBBudova stanice Plzeň-Jižní Předměstí, vizualizace. Pramen: Správa železnicStanice Plzeň-Jižní Předměstí. Pramen: Správa železnic

Železniční dopravě dnes slouží pouze bývalá příjezdová budova. Památkově chráněný objekt projde celkovou rekonstrukcí, která bude zahrnovat opravu střechy, fasády, výměnu oken a dveří, technického zázemí včetně náhrady zastaralých rozvodů a úpravu veřejně přístupných prostor. Vybuduje se výtah, který propojí odbavovací halu s nástupišti, v jejichž úrovni vzniknou také nová veřejná WC. Instaluje se nový informační a orientační systém.

Tagy Plzeň-Jižní Předměstí Správa železnic
33 komentářů