Po roce bude mít ministr dopravy náměstkyni. Čočka střídá Hlubučková

Budova ministerstva dopravy, v které sídlí České dráhy. Foto: MDČRBudova ministerstva dopravy, v které sídlí České dráhy. Foto: MDČR

Dosavadní ředitelka odboru interního auditu Lenka Hlubučková se stane novou náměstkyní ministra dopravy. Vyhrála druhé kolo výběrového řízení na post

Dosavadní ředitelka odboru interního auditu Lenka Hlubučková se stane novou náměstkyní ministra dopravy. Vyhrála druhé kolo výběrového řízení na post náměstka ekonomické a infrastrukturní sekce.

Vítězství Hlubučkové potvrdil mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka. Hlubučková působí na ministerstvu dopravy od roku 2008, dříve působila jako tajemnice 1. náměstka, vedoucí oddělení vládní a parlamentní agendy nebo jako ředitelka odboru kanceláře člena vlády.

Na postu vystřídá Tomáše Čočka, který se hlásil do prvního kola, v němž nebyl vybrán. Na jeho odchod kvůli kauze elektronických dálničních známek tlačil na počátku roku premiér Andrej Babiš. Neobsazena zůstává i pozice náměstka sekce nesilniční dopravy a mezinárodních vztahů.

Lenka Hlubučková. Foto: Ministerstvo dopravy

Lenka Hlubučková. Foto: Ministerstvo dopravy

„Lenka Hlubučková vybudovala na Ministerstvu dopravy velmi silný kontrolní mechanismus v pozici ředitelky Odboru interního auditu a kontroly, stejně tak prošla v resortu několika vedoucími pozicemi, proto od ní očekávám, že povede stejně kvalitně i ekonomickou sekci ministerstva,“ říká ministr dopravy Karel Havlíček. Odbor interního auditu například nedávno upozornil na velké nedostatky u malých zakázek Ředitelství silnic a dálnic.

Ministerstvo již v květnu oznámilo, že vybralo dva náměstky: sekci legislativní a právní vede dál Jakub Kopřiva, sekci silniční a veřejné dopravy a správních agend Ladislav Němec. Oba byli náměstky už dříve.

Druhé kolo se vyhlašuje v případech, že vybraný zájemce už nemá zájem nebo nebyl nikdo vybrán. Vypsání druhých kol znamená, že se mohou přihlásit i jiní zájemci a zmírnit podmínky pro přihlášení. Původně se mluvilo o tom, že Čočka vystřídá poradce ministra Karla Havlíčka Roman Lesný, ten se ale nakonec nepřihlásil.

Nové organizační uspořádání Ministerstva dopravy schválila vláda k 1. březnu letošního roku, smyslem změn bylo produktově uspořádat jednotlivé sekce a zároveň zrušit neobsazené pozice politických náměstků. Počet sekcí ministerstva se snížil z pěti na čtyři. Následně byla vypsána výběrová řízení na obsazení vedení čtyř nově vzniklých sekcí. Kvůli nouzovému stavu a opatřením k zamezení šíření koronaviru se pohovory účastníků opozdily o několik týdnů.

Ženou v nejužším vedení ministerstva byla naposledy Lenka Voplatková, která odešla z postu náměstkyně loni s ministrem Danem Ťokem.

(V textu jsme původně nesprávně uvedli, že jde o první náměstkyni po deseti letech, za chybu se omlouváme.)

Tagy Lenka Hlubučková Ministerstvo dopravy
20 komentářů