Pitná voda jen přes aplikaci. Proti plánu Správy železnic na nové automaty vznikla petice

Vizualizace umístění automatu na vodu na pražském hlavním nádraží. Foto: Lokni / Správa železnicVizualizace umístění automatu na vodu na pražském hlavním nádraží. Foto: Lokni / Správa železnic

Autoři petice požadují zpřístupnění pitné vody na nádražích bez bariéry chytrého telefonu.

Pilotní projekt zavedení automatů na pitnou vodu na prvních dvanácti nádraží vzbudil u řady cestujících silné reakce, které vedly již i ke vzniku petice. Její autoři v ní požadují přehodnocení celého záměru a možnost natočit si vodu zdarma bez použití chytrého telefonu.

O plánech Správy železnic jsme informovali včera. Za peticí stojí Michal Berg, spolupředseda Strany zelených, který dlouhodobě propaguje cestování vlakem.

Místo petek automaty na vodu. Správa železnic vybrala dodavatele filtrované vody na nádražích

V textu petice ocenil, že Správa železnic problematiku zpřístupnění vody pro cestující řeší. „Zvolené řešení, kdy si bude možné napustit půl litru vody jen pokud si člověk stáhne aplikaci do mobilu, ale považujeme za opravdu špatné,“ uvedl Berg. Podle něj to vytváří zbytečné překážky pro velké skupiny lidí, například ty, co nemají chytrý mobil nebo malé děti. Odradit může také cizince či náhodné cestující.

Správa železnic argumentuje tím, že klasická pítka nejsou preferována kvůli hygieně. „Příklady z jiných zemí ukazují, že je možné udělat automaty na naplnění lahví, které hygienické problémy nemají. Příkladem jsou pítka v Británii, Nizozemí nebo Švýcarsku, kde mají moderní zařízení, kde stačí stisknout tlačítko,” dodal Berg. Vyzval proto generálního ředitele Správy železnic Jiřího Svobodu, aby projekt přehodnotil. Podle mluvčího Správy železnic Dušana Gavendy ale o přehodnocení plánu neuvažují. „Jde o novou službu, která bez problémů funguje například na vysokých školách. Rozšiřujeme možnost, jak se mohou lidé k vodě dostat,“ dodal.

Vítězem soutěže na zajištění automatů na pitnou vodu se stala společnost Bezpetek, která přišla s řešením Lokni. Podle smlouvy v registru má společnost platit Správě železnic 1500 Kč za měsíc za každý automat. Vodu a elektřinu bude platit Správa železnic. Pítka mají pomoci snížit objem plastového odpadu na železnici.

Tagy automaty na vodu Bezpetek Lokni Správa železnic
186 komentářů