PESA ukázala podobu nových vlaků pro rychlíky Praha – Brno. RegioJet s nimi má vyjet v roce 2026

Podoba nové jednotky PESA pro RegioJet na linku R9. Foto: PESAPodoba nové jednotky PESA pro RegioJet na linku R9. Foto: PESA

Jednotky budou ve dvou verzích podle kapacity.

Polský výrobce kolejových vozidel PESA Bydhošť poprvé představil, jak mají vypadat nové vlaky pro rychlíkovou linku R9 mezi Prahou a Brnem. Vyrábět je bude pro RegioJet, který vyhrál soutěž na provoz linky přes Havlíčkův Brod.

PESA zvolila velmi netradiční způsob komunikace v oboru: zatímco obvykle představuje podobu vozidel nejprve zákazník, tedy dopravce, nyní PESA zveřejnila snímky přes polský server Rynek Kolejowy.

Od první vizualizace se snímky liší, nejde ale o konečnou podobu. Čelo jednotek vychází z tvaru současných jednotek RegioFox pro České dráhy.

Podepsáno: RegioJet má už jistý provoz rychlíků R9 z Prahy do Brna s novými jednotkami PESA

RegioJet získal smlouvu na provoz vlaků na lince R9 v květnu letošního roku, když v patnáctiletém kontraktu nabídl o téměř miliardu nižší cenu. RegioJet za patnáct let provozu získá kompenzaci 4,937 miliardy korun. České dráhy požadovaly částku 5,895 miliardy korun. Rozdíl tak dosáhl 922 milionů korun. Smlouva je v režimu netto, kdy jsou tržby rizikem dopravce. Jeden kilometr vychází na zhruba 136,30 Kč. Se staršími soupravami jezdí nyní na trase České dráhy za 137 Kč za kilometr.

Start linky je naplánován na rok 2026. Nová vozidla byla podmínkou soutěže, RegioJet se ve smlouvě současně zavazuje k tomu, že po 15 letech převede jednotky na jiného dopravce.

Nové jednotky od Pesy mají zvládnout rychlost 200 km/h, vlak má v budoucnu využívat část vysokorychlostní trati. Zajištěn má být prodej občerstvení ve vlaku. Alespoň jedny dveře vlaku z každé strany musí být nízkopodlažní.

PESA dodá RegioJetu celkem osmnáct jednotek, půjde o dva typy:  pro 200 a 300 cestujících. Každá jednotka bude mít 12 % sedadel v 1. třídě. Vlaky budou klimatizované, cestující se budou moci zdarma připojit k wifi.

Polský výrobce se stal dvorním dodavatelem nových vlaků pro RegioJet. Dodal už jednotky Elf.eu pro provoz v Ústeckém kraji, další aktuálně vyrábí pro městské linky v Praze.

Podoba nové jednotky PESA pro RegioJet na linku R9. Foto: PESAPodoba nové jednotky PESA pro RegioJet na linku R9. Foto: PESAPodoba nové jednotky PESA pro RegioJet na linku R9. Foto: PESAPodoba nové jednotky PESA pro RegioJet na linku R9. Foto: PESAPodoba nové jednotky PESA pro RegioJet na linku R9. Foto: PESA
Tagy linka R9 Praha - Havlíčkův Brod - Brno Pesa Bydgoszcz R9 RegioJet
271 komentářů