Parkoviště na Souši je nový magnet Jizerek. Sto míst někdy nestačí

Parkoviště u Souše. Foto: Miloslav LubasParkoviště u Souše. Foto: Miloslav Lubas

Zájem o nové parkoviště pod jizerskohorskou přehradou Souš je v některých zimních dnech takový, že se tam všechna auta nevejdou.

Zájem o nové parkoviště pod jizerskohorskou přehradou Souš je v některých zimních dnech takový, že se tam všechna auta nevejdou. Odstavná plocha pro 100 vozidel leží necelý půl kilometr od stopy Jizerské magistrály a běžkařům slouží zhruba měsíc a půl.

„Překvapilo nás, kolik lidí začalo na Souš jezdit. Zvláště když je zima zatím taková vypráskaná,“ říká Jaroslav Kořínek, starosta města Desná v Jizerských horách, na jehož území Souš leží. „Jakmile se udělalo pěkné počasí, bylo parkoviště plné. Někteří řidiči se tam bohužel nedostali, koupili si parkovací lístek a nechávali své vozy na kraji silnice nebo v zatáčce před domkem hrázného. Tam ale platí zákaz stání. Problémy pak musí řešit naše městská policie,“ dodal.

Nové parkoviště je zaříznuté na dvou terasách do svahu. Souš díky němu vstoupila mezi největší místa, odkud běžkaři nastupují na populární Jizerskou magistrálu.

Souš se nachází v nadmořské výšce skoro 800 metrů a teplota se tam v zimě pohybuje zhruba o tři stupně níž než v údolí. Kolem Souše letos běžkaři lyžovali i tehdy, když dole všechen sníh zmizel.

Ze Souše se dá dojet na Protrženou přehradu přes Vlašský hřeben na Jizerku nebo přejet celé hory až na Smědavu. Ze Souše tam vede silnice, jež se v zimě uzavírá. Právě na ní rolba soustruží stopy a lyžuje se tam lépe než na lesních cestách. Až do letošní zimy však Souš pálil kritický nedostatek parkovacích míst.

Nové parkoviště na terasách chválí kromě jiných lyžařka Jana Krásová. „Desná se pochlapila. Parkování tady navíc stojí jen padesát korun na den, což vyjde levněji než na Jizerce nebo v Bedřichově,“ dodává Krásová. V Bedřichově letos zdražilo parkování až na 300 korun za den.

Naše nové parkoviště hodně ulevilo sousední Jizerce a běžeckým stopám kolem ní,“ tvrdí Kořínek. Ve vrcholné rekreační sezoně se parkoviště na Jizerce vždy velmi rychle vyčerpalo a někteří řidiči nechávali stát auta v zákazech. Případně se na Jizerku vůbec nedostali.

Na parkovišti u Souše lze platit penězi, kartou i chytrým mobilem,“ podotýká Kořínek. „Skoro polovina lidí používá karty,“ upřesnil Kořínek.

Na parkoviště umístila desenská radnice mobilní WC. V příštím roce chce vybudovat stálé zázemí s WC, bufetem a převlékárnou. Mobilním chemickým WC chybí stabilita a vichřice je letos dokonce už dokázala posunout. Pro vznik zázemí na parkovišti poslouží bývalý kryt civilní obrany.

Na jaře provede desenská radnice další úpravy parkoviště. Osází ho dřevinami podle dohody s CHKO Jizerské hory. Dosavadní velkou hromadu hlíny zarovná parkoviště tak, aby splývalo s okolní přírodou.

Desná zatím vložila do parkoviště přibližně dva miliony korun a v příštím roce počítá s dalšími dvěma až dvěma a půl milionu korun.

Miloslav Lubas

Tagy Desná Jizerská magistrála Jizerské hory Souš
18 komentářů