Další parkoviště pro běžkaře v Jizerkách. Desná otevřela sto míst u přehrady Souš

Nové parkoviště u přehrady Souš. Foto: Městský úřad DesnáNové parkoviště u přehrady Souš. Foto: Městský úřad Desná

U Jizerské magistrály pro běžkaře je nové parkoviště pro stovku automobilů. Město Desná na Jablonecku ho vybudovalo u přehrady Souš,

U Jizerské magistrály pro běžkaře je nové parkoviště pro stovku automobilů. Město Desná na Jablonecku ho vybudovalo u přehrady Souš, která je jedním z vyhledávaných nástupních míst na magistrálu. Celodenní parkování v zimní sezoně přijde na 50 korun a platit je možné mincemi, kartou i chytrým telefonem. Nové parkoviště by mělo pomoci odlehčit exponovaným nástupním místům na Jizerce, v Horním Polubném nebo Bedřichově. Turistům poslouží i v létě.

Nové parkoviště je vedle louky, na které bylo možné parkovat poslední dvě zimní sezony. „Na toto místo se však jezdilo přes první ochranné vodárenského pásmo, znamenalo to každoroční povolovací procesy ze strany všech dotčených orgánů,“ uvedl manažer projektů města Martin Soukup. Vedení Desné se proto rozhodlo vybudovat odstavnou plochu mimo toto území a parkování na louce už možné nebude. Parkoviště tvoří dvě kaskády, dolní řada bude sloužit celoročně, horní je k parkování určena jen v zimě. K dispozici jsou i dvě chemické toalety.

O vybudování tohoto odstavného místa se snažíme již od roku 2014. Souš by měla být dalším nástupním místem do Jizerek a také pro návštěvníky Protržené přehrady. Zvyšující se počet návštěvníků Jizerských hor především z řad běžkařů, cyklistů a turistů, jistě uvítá i zázemí v podobě bufetu, toalet, ale třeba i převlékárny či půjčovny, které chceme v následujících letech vybudovat přímo u odstavné plochy v místě bývalého krytu civilní ochrany,“ řekl starosta Desné Jaroslav Kořínek (Sdružení pro Desnou). V plánu je podle něj také vybudování vyhlídkového místa s výhledem na vodní nádrž Souš.

Jizerská magistrála je nejdéle upravovanou trasou pro běžecké lyžování v zemi, s její úpravou se začalo v roce 1984. Dnes nabízí zhruba 200 kilometrů tras, které pokračují i do sousedního Polska. V současné době má 22 nástupních míst včetně Liberce, ne všude ale lze zaparkovat. Nejvyužívanějším místem k nástupu na magistrálu je Bedřichov na Jablonecku, kde je k dispozici přes 300 parkovacích míst. Obec na zimu výrazně zdražila parkování. Za celodenní stání tam lyžař zaplatí ve všední den 200 korun a o víkendech 300. Bedřichov chce lyžaře motivovat, aby víc využívali veřejnou dopravu. Pro lyžaře vybudovali i zázemí se šatnami.

ČTK

Tagy Desná Jizerská magistrála Liberecký kraj
7 komentářů