Pardubický kraj získal důležité razítko pro novou silnici z Chocně k D35 za téměř dvě miliardy korun

Jedna z upravených křižovatek na silnici I/35 ve Vysokém Mýtě. Foto: AŽD PrahaJedna z upravených křižovatek na silnici I/35 ve Vysokém Mýtě. Foto: AŽD Praha

Kraj počítá se stavbou přivaděče k D35 v roce 2024. Nová silnice bude sloužit jako obchvat Vysokého Mýta i Chocně.

Pardubický kraj může pokračovat v přípravě nové přeložky silnice II/312 z Chocně do Vysokého Mýta, která bude sloužit i pro napojení na budoucí dálnici D35. Z ministerstva životního prostředí získal více než rok po odevzdání dokumentace kladné stanovisko pro její stavbu. Ta má začít v roce 2024.

Stalo se tak poté, co kraj ještě původní dokumentaci výrazně přepracoval. Nová přeložka s odhadovanou cenou 1,855 miliardy korun bude sloužit i jako obchvat obou měst. Ve vydaném stanovisku ministerstvo uložilo kraji celkem 47 různých podmínek od přípravy projektu přes stavbu až následující provoz. Ministerstvo doporučilo pro další přípravu takzvanou modrou variantu, která u Chocně počítá s trasou dále od města zářezem v kopci.  Trasu dál od města požadovalo město Choceň, odpadne také nutnost budovat tunel. Celková délka nové silnice bude 12,73 km.

Trasa navrhované přeložky silnice II/312 Vysoké Mýto - Choceň. Foto: Pardubický kraj

Trasa navrhované přeložky silnice II/312 Vysoké Mýto – Choceň. Foto: Pardubický kraj

Stavba bude v přepočtu nákladů na kilometr jednou z nejdražších silnic II. třídy v zemi, kilometr 9,5 metru široké silnice vychází na 148 milionů korun,

Kraj stavbu vysvětluje očekávaným nárůstem provozu po dokončení dálnice D35 do Vysokého Mýta. „Po zprovoznění dálnice D35 kolem Vysokého Mýta bude nutné pro cesty z Chocně a okolí na dálnici projet centrem Vysokého Mýta směrem k MÚK Vysoké Mýto západ nebo MÚK Džbánov. Nedojde tedy k žádoucímu odlehčení stávajícího průjezdního úseku silnice I/35,“ vysvětluje kraj v dokumentaci. Na trase je plánováno celkem sedm mostů o celkové délce přes kilometr.

U Vysokého Mýta bude silnice ústit na silnici I/35, kde vznikne kruhová křižovatka. Ta bude napojena na nový úsek D35.

Tagy D35 EIA II/312 II/312 Vysoké Mýto - Choceň Pardubický kraj
18 komentářů