Ostuda Luftwaffe. A340 s ministryní se kvůli poruše dvakrát vrátil do Abú Dhabí, letectvo ho vyřadí

Airbus A340-300 německé Luftwaffe. Foto: Snifjaku, CC BY-SA 4.0 / Wikimedia CommonsAirbus A340-300 německé Luftwaffe. Foto: Snifjaku, CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons

Ministryně uvízla ve Spojených arabských emirátech kvůli poruše klapek.

Německé státní letectvo Luftwaffe vyřadí z provozu dva poslední stroje Airbus A340-300, které slouží pro přepravu politiků či vojáků. K rozhodnutí o předčasném konci 24 let starých letadel dospělo poté, co kvůli opakovaným poruchám musela německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková zrušit svoji týdenní cestu do oblasti Tichomoří.

Není bohužel logisticky možné pokračovat v mé cestě do Tichomoří bez porouchaného letadla. Je to více než mrzuté,“ uvedla Baerbocková na sociální síti X, dříve Twitteru.

K problémům došlo po mezipřistání delegace v Abú Dhabí ve Spojených arabských emirátech. Po doplnění paliva před letem si piloti všimli, že přistávací klapky nejsou zcela zasunuty. Vypustili 80 tun paliva a přistáli zpět ve Spojených arabských emirátech. Zde došlo k opravě, byl proveden i krátký zkušební let a letadlo se vydalo se značným zpožděním znovu na cestu. Stejná porucha se ale objevila znovu a letadlo se muselo vrátit opět zpět.

Německá armáda uvedla, že na základě problémů vyřadí letadla A340 co nejrychleji, podle vyjádření v řádu týdnů. Původně měla zmizet na přelomu roku. Německo 24 let stará letadla nahrazuje moderními stroji A350.

Jde o další medializovaný problém německé vládní letky. Stejné letadlo mělo technickou závadu v roce 2018, kdy tehdejší kancléřka Angela Merkelová musela odložit svou cestu na summit G20 v Argentině. Letos v květnu uvízla německá ministryně zahraničí se stejným letadlem kvůli poruše o den déle v Kataru. Luftwaffe pro cestu do Tichomoří nabídla ministryni novější A350, ta to měla odmítnout.

Tagy A340 Luftwaffe Německo
86 komentářů