dkv-spojujeme

Luftwaffe bude létat s Airbusy A350, poruchové starší A340 skončí

A350-900ULR po opuštění montážní linky. Foto: AirbusA350-900ULR po opuštění montážní linky. Foto: Airbus

Německá vláda koupí do své vládní letky tři nové Airbusy ACJ 350-900 XWB a výrazně tak modernizuje flotilu letadel, která

Německá vláda koupí do své vládní letky tři nové Airbusy ACJ 350-900 XWB a výrazně tak modernizuje flotilu letadel, která dopravuje na zahraniční cesty německé vládní a ústavní činitele nebo vojáky. Kontrakt podepsala vláda s Airbusem na zahájeném aerosalonu pro privátní letadla v Ženevě.

Jde o mírně odlišnou verzi od běžného osobního letadla A350-900, především pak v interiéru. Německá vláda je první na světě, která si tento typ letadla jako státní zákazník od Airbus koupil. Airbus už má na model ACJ (Airbus Corporate Jet) A350 několik objednávek od soukromých zákazníků, kteří ho používají jako luxusní privátní tryskáč.

V případě airbusů pro Luftwaffe má jít o model, který se bude používat nejen pro přepravu politiků, ale například i pro armádu na různé mise nebo pro lékařskou evakuaci. První letadlo má Airbus dodat v roce 2020, další dvě v roce 2022. Ve verzi pro 25 cestujících má dolet až 20 550 kilometrů, ve vzduchu může být přes 22 hodin bez mezipřistání. Německo za tři letadla zaplatí celkem 1,5 miliardy eur. Část peněz jde za společností Lufthansa Technik, která bude provádět v letadle úpravy interiéru. Provozovatelem vládní letky je Luftwaffe.

O nákupu letadel rozhodla německá vláda loni v závěru roku, k finalizaci kontraktu došlo teprve teď. Přichází v době, kdy se množí případy poruch vládních letadel. Nejznámějším je případ z loňského listopadu, kdy letěla kancléřka Angela Merkelová s Airbusem A340-300 na summit G20 v Buenos Aires. Letadlo krátce po startu muselo divertovat do Kolína nad Rýnem, Merkelová pokračovala nakonec do Argentiny pravidelnou linkou společnosti Iberia přes Madrid. Airbusy A340 mají ve vládní letce skončit.

Tagy ACJ A350-900XWB Airbus A350 Luftwaffe Top
12 komentářů