Airbus dokončil první A350 pro německou vládní letku

Nový ACJ 350-900 XWB pro Luftwaffe. Foto: Lufthansa TechnikNový ACJ 350-900 XWB pro Luftwaffe. Foto: Lufthansa Technik

Společnost Lufthansa Technik převzala do své péče první z Airbusů ACJ 350-900 XWB, který bude součástí německé vládní letky. Po

Společnost Lufthansa Technik převzala do své péče první z Airbusů ACJ 350-900 XWB, který bude součástí německé vládní letky. Po čtvrtečním přeletu z Toulouse do Hamburku chystá ve svém zázemí instalaci vnitřního vybavení a do konce července by měl být předán k užívání. Vzhledem k tomu, že ho bude využívat například i německá kancléřka Angela Merkelová, mluví se o něm i jako o „Merkel One“ v narážce na americké prezidentské letouny Air Force One.

Podle tiskové zprávy Lufthansa Technik bude letoun vybaven například kanceláří nebo konferenčními prostory. Interiér letadla je přesně podle požadavků zákazníka. „Bude mít velkoryse uspořádanou část na sezení, dostatečný počet koupelen a moderní kuchyňské vybavení,“ uvedla firma v tiskové zprávě.

Německá vláda si objednala celkem tři letadla, další dvě převezme příští rok. Jde konkrétně o model ACJ 350-900 XWB.

Německá vláda je první na světě, která si tento typ letadla jako státní zákazník od Airbusu koupil. Ve verzi pro 25 cestujících má dolet až 20 550 kilometrů, ve vzduchu může být přes 22 hodin bez mezipřistání. Německo za tři letadla zaplatí celkem 1,5 miliardy eur. Část peněz jde za společností Lufthansa Technik, která provádí úpravy interiéru. Provozovatelem vládní letky je Luftwaffe.

V případě airbusů pro Luftwaffe má jít o model, který se bude používat nejen pro přepravu politiků, ale například i pro armádu na různé mise nebo pro lékařskou evakuaci.

O nákupu letadel rozhodla německá vláda předloni v závěru roku. Nahradí zastaralá letadla A340, která jsou již značně nespolehlivá. Nejznámějším je případ z předloňského listopadu, kdy letěla kancléřka Angela Merkelová s Airbusem A340-300 na summit G20 v Buenos Aires. Letadlo krátce po startu muselo divertovat do Kolína nad Rýnem, Merkelová pokračovala nakonec do Argentiny pravidelnou linkou společnosti Iberia přes Madrid. Airbusy A340 mají ve vládní letce skončit.

Nový ACJ 350-900 XWB pro Luftwaffe. Foto: Lufthansa TechnikNový ACJ 350-900 XWB pro Luftwaffe. Foto: Lufthansa TechnikNový ACJ 350-900 XWB pro Luftwaffe. Foto: Lufthansa Technik
Tagy A350-900 ACJ A350-900XWB Airbus Luftwaffe
3 komentáře