V Kolíně končí oprava mostu za 400 milionů, otevře se v úterý

Oprava mostu v Kolíně. Foto: Krajská správa a údržba silnic Středočeského krajeOprava mostu v Kolíně. Foto: Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje

Na most po celou dobu rekonstrukce nesměla auta nad 3,5 tuny.

Po více než roce končí oprava nejdelšího mostu, který má ve své správě Středočeský kraj. Od 1. listopadu bude plně průjezdný Nový most přes Labe v Kolíně na silnici II/125.

Vyplývá to z pozvánky na slavnostní otevření. „Tento most je největším mostem v naší správě, délka přemostění je 463,7 metrů,“ řekla mluvčí Krajské správy a údržby silnic Petra Kučerová.

Rekonstrukce mostu vyšla na zhruba 400 milionů korun. Zakázku získaly stavební firmy Strabag a Porr. Provoz během opravy nebyl nikdy zcela zastaven, ale omezen do režimu 1+1.

Po celou dobu rekonstrukce nesměla na most auta s hmotností nad tři a půl tuny. Stavbaři postupně sanovali pilíře, opěry a nosné konstrukce, vyměnili povrchy silnice i chodníků.

Bývalé vedení kraje opravy několikrát odkládalo, cena proti odhadům nakonec stoupla na trojnásobek. Velkou část opravy má zaplatit kraj z dotace od Státního fondu dopravní infrastruktury.

Most je na silnici II/125, vede přes Labe a železniční koridor z Prahy do Kolína. Je velmi vytížen i nákladní dopravou do automobilky Toyota. Řidičům se otevřel v roce 1989, i proto se mu říká Nový most.

Tagy II/125 Kolín Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje Nový most Porr Strabag Středočeský kraj
3 komentáře