Oprava lávky pro pěší na vyšehradském mostě začíná, vlaky nemusí zpomalit

Vyšehradský železniční most s lávkou pro pěší. Foto: Jan SůraVyšehradský železniční most s lávkou pro pěší. Foto: Jan Sůra

Technická správa komunikací hlavního města Prahy (TSK) začne o víkendu s opravou lávky pro pěší na vyšehradském železničním mostě mezi

Technická správa komunikací hlavního města Prahy (TSK) začne o víkendu s opravou lávky pro pěší na vyšehradském železničním mostě mezi Výtoní a Smíchovem. Rekonstrukce má být hotová do konce roku.

„Podařilo se dosáhnout dohody se SŽDC ohledně způsobu rekonstrukce, oprava může tedy začít,“ řekl ředitel investičního úseku Jiří Mayer. Na první pohled banální opravu lávky komplikuje totiž několik věcí.

Tou hlavní je památková ochrana mostu, která veškeré schvalování zdržuje. Druhou je po mostě vedoucí plynovod, jehož majitelé nedovolili kompletní vypnutí, ale vždy jen jednu ze dvou trubek a opravu jen mimo topnou sezónu od května do září.  Třetí je velmi špatný stav samotného mostu. „SŽDC nám kvůli tomu nedovolila zavěsit po celé délce na most lešení, z kterého bychom lávku opravovali. Musíme proto dělat opravu jen jedné strany a ještě po částech,“ vysvětlil Mayer.

Kvůli špatnému stavu hrozilo původně i to, že během opravy lávky budou muset vlaky při průjezdu o dalších dvacet kilometrů v hodině zpomalit, k tomu ale nakonec nedojde.

Jako první je na řadě lávka umístěná na levé straně mostu ve směru od Vyšehradu. Její oprava si vyžádá zhruba 15 milionů korun, zhotovitelem je Strabag. Druhá má přijít na řadu příští rok, její oprava bude dražší, protože je v horším stavu. Stavební firma lávku kompletně opraví včetně výměny dřevěné podlahy. Původní dřevěné trámy si TSK nechá.

Praha zavřela lávku loni v prosinci kvůli havarijnímu stavu, místo lávky jezdí přívoz. Důvodem uzavření lávky je plošná koroze ocelových prvků lávky. Dřevěná mostovka je zdeformovaná a vykazuje známky skryté hniloby, vnitřní zábradlí s výplní z pletiva je poškozené a neplní svou funkci.

Tagy lávka pro pěší TSK Vyšehradský most
3 komentáře