Oprava koridoru po požáru v Otrokovicích pokročila, od 1. srpna bude opět funkční zabezpečovací zařízení

Lokomotiva 151 a elektrická jednotka 471 v Přerově. Foto: České dráhyLokomotiva 151 a elektrická jednotka 471 v Přerově. Foto: České dráhy

Kompletní odstranění následků mimořádné události má být hotové do konce srpna.

Od 1. srpna zprovozní Správa železnic zabezpečovací zařízení na koridorové trati v Otrokovicích. To je mimo provoz od června, kdy došlo k jeho vyhoření.

Vyplývá to z údajů v registru smluv. Opravu zajišťuje za 41,7 milionu korun společnost AŽD Praha. „Zabezpečovací zařízení v Otrokovicích, které umožní zabezpečené vlakové cesty po staničních kolejích, bude v provozu od 1. srpna. Během celého měsíce bude ve stanici z důvodu zkušebního provozu zařízení omezena rychlost vlaků na 50 km/h,“ řekl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Kvůli vyhořelému zabezpečovacímu zařízení je výrazně snížena propustnost koridoru, vlaky zde nabírají zpoždění. K polovině srpna má být zprovozněno traťové zabezpečovací zařízení mezi Otrokovicemi a Tlumačovem, následovat bude aktivace v úseku Otrokovice – Napajedla. „Od 1. září bude zrušeno i dopravní opatření v úseku Otrokovice – Zlín-Malenovice a ovládání zabezpečovacího zařízení se přepne na CDP Přerov,“ dodal Gavenda.

Souhrnné náklady na odstranění následků mimořádné události jsou k dnešnímu dni vyčísleny na 61,7 milionu korun. K požáru došlo po poškození trakčního vedení nákladním vlakem. Koridor Břeclav – Bohumín, přezdívaný Ferdinandka, patří k nejvytíženějším v zemi.

Tagy AŽD Praha Správa železnic Trať 330 Břeclav - Bohumín zabezpečovací zařízení
11 komentářů