Oneworld po šesti letech posílil, poprvé bude ve sdružení aerolinka z Afriky

Boeing 787-9 společnosti Royal Air Maroc. Foto: BoeingBoeing 787-9 společnosti Royal Air Maroc. Foto: Boeing

Letecká společnost Royal Air Maroc bude novým členem letecké aliance oneworld. O jejím přijetí dnes formálně rozhodli zástupci ostatních třinácti

Letecká společnost Royal Air Maroc bude novým členem letecké aliance oneworld. O jejím přijetí dnes formálně rozhodli zástupci ostatních třinácti dopravců aliance. Ta nového člena získá po šesti letech. 

Vstup Royal Air Maroc oznámil oneworld v tiskové zprávě. K formálnímu vstupu má dojít do poloviny příštího roku. Ve stejnou dobu se přidruženým členem stane i dceřiná společnost Royal Air Maroc Express, která se zaměřuje na kratší lety s turbovrtulovými letadly ATR 72. 

Oneworld dosud neměl v Africe žádnou členskou aerolinku, pokud nezapočítáme jihoafrický Comair, který patří pod British Airways. Konkurenční aliance dosud těžily z toho, že v Africe už partnery měly: ve Star Alliance jsou Ethiopian Airlines, členem Skyteamu jsou pak Kenya Airways. Royal Air Maroc je silný především v severní a západní Africe.

Royal Air Maroc prochází v poslední době velkým růstem, za poslední rok přepravil 7,3 milionu cestujících, ve flotile má 55 letadel.  Firma už převzala první dreamliner 787-9, ve svém pětiletém plánu chce zvýšit počet destinací z 94 na 121. Letos dopravce oslavil 60 let od svého založení. Do Česka aktuálně nelétá.

Firma už spolupracuje delší dobu s některými členy oneworld, například Iberií nebo Qatar Airways. Právě katarský dopravce v posledních týdnech několikrát pohrozil odchodem z aliance kvůli nespokojenosti s přístupem některých dopravců, zejména American Airlines.

Oneworld je z trojice globálních leteckých aliancí počty přepravených cestujících nejmenší, za rok přepraví jeho členské aerolinky zhruba 550 milionů cestujících.

Letecké aliance sdílením letů usnadňují cestování, pasažérům pak stačí obvykle jedna letenka pro lety i s několika přestupy. Mohou také sbírat míle i u dalších dopravců zapojených v alianci nebo využívat jejich salonky.

Tagy oneworld Royal Air Maroc
3 komentáře